Musa: U FBiH stabilna situacija, 25 pozitivnih u posljednja 24 sata

Federaciji BiH je stabilna epidemiološka situacija, gdje je u posljednja 24 sata testirano 753 osoba od kojih je 25 pozitivnih na koronavirus, izjavio je danas član Kriznog štaba federalnog ministarstva zdravstva i šef Službe za epidemiologiju Zavoda za javno zdravstvo FBiH Sanjin Musa.

Podvukao je da se nalazimo na kraju sedme sedmice od prvih potvrđenih slučajeva u Federaciji BiH.

“Trenutnu epidemiološku situaciju procjenjujemo stabilnom na osnovu 14-dnevnog kumulativnog broja slučajeva koji je niži u odnosu na prethodni period. Takođe i zbog činjenica da je u posljednjih deset dana imamo ispod pet posto pozitivnost u broju testiranih uzoraka”, obrazložio je Musa.

Do sada je ukupno testirano 13.526 uzoraka, a koronavirus je potvrđen kod 811 osoba. Prema polnoj strukturi 54 posto čine žene, a 46 muškarci.

Trenutno je 49 pacijenata hospitalizirano, pri čemu ih je pet na respiratoru. Oporavljeno je 235 pacijenata, a u posljednja 24 sata 25 osoba.

Od 32 potvrđena smrtna ishoda, 18 je muškaraca, a 14 žena. U dobi starijoj od 65 godina bila su 22 preminula pacijenta.

Najviše zaraženih ima u Hercegovačko-neretvanskom kantonu 238, Zeničko-dobojskom 118, Kantonu Sarajevo 111, Zapadnohercegovačkom  83, Tuzlanskom 81, Unsko-sanskom 79, Kantonu 10 41, Srednjobosanskom 37, Bosanskopodrinjskom 20 i Posavskom tri.

Sumirajući dosadašnja saznanja o virusu istakao je da većina pacijenata ima blage i umjerene simptome, ali i da može uzrokovati ozbiljne infekcijske komplikacije i može dovesti do smrtnih ishoda.

“To potvrđuju 32 smrtna slučaja u Federaciji, što govori o ozbiljnosti ove bolesti. Najčešće komplikacije su obostrana upala pluća, respiratorno zatajenje, kao i srčani problemi”,kazao je Musa.

Zahvaljujući mjerama prevencije, socijalne distance, zatim zdravstvenim mjerama, požrtvovanim radom epidemioloških ekipa na terenu u Federaciji je, kako je zaključio, izbjegnut eksponencijalni rast zaraženih osoba virusom korona, koji se očekivao.

“Nastavljamo živjeti u okolnostima stalne prijetnje, pri čemu treba uzeti u obzir da društvo i sistem mora da nastavi da funkcioniše u potpuno novim okolnostima. U ovom periodu smo naučili važnost prevencije, izbjegavanje okupljanja i bliskog kontakta unutar dva metra”,rekao je Musa na današnjoj press konferenciji.

(Fena)