PU FBiH: Ukupan broj zaposlenih u Federaciji BiH 510.730

Ukupan broj zaposlenih u Federaciji BiH na dan 21. april po prebivalištu osiguranika iznosi 510.730 dok po sjedištu poslodavca ukupan broj zaposlenih iznosi 511.033, objavila je Porezna uprava Federacije BiH.

Objavljeni podaci o zaposlenim osobama su kreirani na osnovu obrazaca koji su procesuirani do posljednjeg statusa i proslijeđeni nadležnim vanbudžetskim fondovima.

Razlika u broju zaposlenih prema prebivalištu i mjestu rada, zasnovana je na proceduri generisanja i vrsti podataka, saopšteno je iz Porezne uprave BiH.

Broj zaposlenih se bazira na prebivalištu zaposlenika (JMBG) bez obzira gdje je osoba zaposlena (u opštini prebivališta ili drugoj opštini ili u istom kantonu ili drugom kantonu), a broj zaposlenih prema mjestu rada, odnosno prema mjestu poslodavca (JIB-a), generisan je prema broju zaposlenih kod obveznika uplate doprinosa, bez obzira da li se radi o punom ili nepunom radnom vremenu, ili gdje uposlenik ima prebivalište (može biti iz opštćine gdje je zaposlen, ali može biti iz druge opštine ili drugog kantona), tako da je razlika u broju za onu vrijednost koja odgovara broju osoba koje imaju dva ili više radnih mjesta sa nepunim radnim vremenom.      

(Fena)