Stiglo 80 respiratora koje je kupila Vlada FBiH

 Premijer Federacije BiH Fadil Novalić dočekao je na Međunarodnom aerodromu Sarajevo pošiljku od 80 respiratora, koji su stigli danas iz Pekinga, a koje je Vlada Federacije BiH kupila za potrebe zdravstvenog sistema.

Riječ je o 80 respiratora sa po dva izlaza, koji mogu biti i mobilni i stacionarni, te su kao takvi trenutno najtraženiji na tržištu.

“Respiratore je kupila Vlada Federacije BiH kao podršku našem zdravstvenom sistemu, koji se veoma dobro bori sa pandemijom. Ovo je nepotpuna pošiljka, jer, nažalost, u avion nije moglo više stati, tako da će narednim letom stići preostalih 20 respiratora”, izjavio je Novalić nakon slijetanja aviona.

“Mi svaku donaciju cijenimo od naših prijatelja, ali pandemija je svjetska pojava, te svi imaju problema s nabavkom opreme. Tako se Vlada odlučila za nabavku respiratora u vrijednosti od 10,5 miliona KM”, dodao je.

Sa ovom, do sada, najvećom pošiljkom respiratora, naš zdravstveni sistem, kako je rekao, biće još jači za suočavanje s pandemijom.

“Vlada će, kao i do sada, sa snagom svojih resursa biti na raspolaganju našem zdravstvenom sistemu i ljekarima koji su na prvoj liniji odbrane”, naglasio je Novalić.

(Fena)