U HNK-u šestoro pozitivnih na koronavirus, stanje u covid-bolnici bolje

U protekla 24 sata, u Zavodu za mikrobiologiju Sveučilišne kliničke bolnice Mostar na covid-19 testirano je ukupno 269 uzoraka, a od te brojke u Hercegovačko-neretvanskom kantonu pozitivno je šest osoba i to, četiri iz Mostara, jedna iz Čitluka i jedna iz Čapljine.

U covid-bolnici SKB-a Mostar trenutno je 22 bolesnika, od čega dvoje na respiratoru u izuzetno teškom stanju, dok su bolesnici koji nisu na potpornoj terapiji kisika stabilno.

Hospitalizovano je dvoje novih bolesnika, a preminulih od koronavirusa nije bilo.

Specijalist infektolog sa SKB-a Mostar dr. Siniša Skočibušić ocijenio je da je u covid-bolnici zdravstveno stanje bolje.

“Ukupno stanje u covid-bonici Sveučilišne kliničke bolnice Mostar se poboljšava i čini nam se da sve mjere koje preduzimamo ovih dana zapravo su dale rezultate te imao manji broj zaraženih koronavirusom”, izjavio je  dr. Siniša Skočibušić, specijalist infektolog sa SKB-a Mostar u subotu na redovnoj video konferenciji Kriznoga štaba civilne zaštite HNK-a.

Odgovarajući na pitanja novinara, dr. Skočibušić je naveo kako sunce i vrućine neće uticati na novi koronavirus s obzirom, kako je kazao, da je pandamenija trenutno i u zemljama u južnoj zemljinoj polutki i zemljama koje su na ekvatoru.

“Prije je očekivati kako će se stanovništvo povremeno i postupno prokužiti i da će sam virus biti manje virolentan među stanovništvom”,mišljenja je dr. Skočibušić.

Pozvao je, takođe, stanovništvo na cijepljenje, s obzirom da je pred nama Svjetska sedmica imunizacije.

Podsjetimo da je na redovnom Koordinacionom sastanku Vlade HNK-a i Štaba CZ HNK-a u petak, a na tragu naredbi Federalnog štaba Civilne zaštite, van snage stavljena naredba o policijskom satu, odnosno zabrani kretanja od 20 do 5 sati ujutro. Takođe, od petka je stupila na snagu naredba kojom  stariji od 65 mogu izaći ponedeljkom, srijedom i petkom od 9 do 13 sati, a  osobe mlađe od 18 godina utorkom, četvrtkom i subotom u vremenu od 14 do 20 sati.

“Federalni štab civilne zaštite ukinuo je i naredbu o četrnaestodnevnom karantinu za osobe koje dolaze u BiH iz inostranstva, pa naredbua o toj problematici sada podrazumijeva da će spomenute osobe ići u kućnu izolaciju”,objasnio je glasnogovornik Vlade i Štaba civilne zaštite HNK-a Pero Ćiro Pavlović.

Podsjeća da je Štab CZ HNŽ-a  van snage stavio i naredbu kojom je odgođeno otvaranje ribolovne sezone u HNK-u.

(Fena)