Održan online koncert mladih muzičara iz Sarajeva i Istanbula

Osnovna muzička i baletska škola “Novo Sarajevo i Dječiji centar za umjetnost iz istanbulske opštine Kadiko održali su, povodom Dana djece, zajednički online koncert, u sklopu koga je izvedena kompozicija “Zili de Maşa”, za koju je aranžman za hor uradio prof. Özcan Sönmez, a za orkestar prof. Özgür Günay.

Saradnja ove dvije ustanove počela je prošle godine zajedničkim koncertom u Međunarodnom centru za djecu i omladinu Novo Sarajevo, a za ovu godinu bilo je planirano gostovanje učenika i profesora iz Sarajeva na koncertu u Istanbulu, koji je trebao biti održan u Caddebostan kulturnom centru za Dan djece.

Međutim, zbog situacije izazvane panedmijom COVID-19, mladi muzičari i njihovi profesori odlučili su se za zajednički nastup uz pomoć interneta.

U ovom projektu učestvovali su profesori Lejla Jakubović, Fehim Hajdarević, Dženana Šehanović -Sarajlić, Alma Karić, Vanesa Poturović, Enes Fazlić, kao i učenici OMBS “Novo Sarajevo” Azur Hajdarevic, Emin Hajdarević, Emina Makan, Hana Kadić, Husein Bajraktarevic, Hidajeta Hasanspahić i Ines Jozić.

Direktorica Osnovne muzičke i baletske škola “Novo Sarajevo“ Lamija Šošić je povodom realizacije ovog projekta rekla da su se na ovaj način zbiližili učenci i nastavnici iz Sarajeva i Turske.

“Pokazali smo svijetu da naša misija ne prestaje ni u najtežim okolnostima i osnažuje našu volju i potrebu da vrijedno i s ljubavlju nastavimo i radimo ono što najbolje znamo. Muzika nas spaja gdje god bili”, kazala je Šošić.

(Fena)