Umjereno oblačno

Jutros je u Bosni umjereno do preežno oblačno vrijeme, a u Hercegovini pretežno vedro.

Temperature vazduha u 08 sati: Bjelašnica 3 stepena, Ivan Sedlo, Livno 7, Bugojno 8, Grude, Sanski Most 9, Široki Brijeg 10, Mostar, Sarajevo, Tuzla 11, Bihać, Gradačac, Zenica 12, Neum 13 stepeni.

Danas će u Bosni preovladavati umjereno do pretežno oblačno vrijeme, a u Hercegovini malo do umjereno oblačno.Tokom poslijepodneva u Bosni se očekuje kiša i lokalni pljuskovi ponegdje praćeni grmljavinom. Kiša je moguća i ponegdje na sjeveru i sjeveroistoku Hercegovine.

Vjetar slab do umjeren u zapadnim područjima Bosne i u Hercegovini jugozapadni, a u ostatku zemlje sjeveroistočni.

Dnevna temperatura vazduha od 16 do 22, na jugu do 24 stepena, saopšteno je iz Federalnog hidrometeorološkog zavoda.

—–

Biometeorološka prognoza

Uz povoljnije biometeorološke prilike u većem dijelu dana, stabilnije vrijeme i duže sunčane intervale, većina populacije će se osjećati bolje.

Tegobe kod hroničnih bolesnika i meteoropata će se umanjiti.

Moguće je da se u poslijepodnevnim satima opšta slika djelimično pogorša, usljed nešto izraženijeg osjećaja sparine, pri tome će povremeni lokalni pljuskovi, takođe, kvariti ugođaj.

—–

BIHAMK

Putovati samo u nužnim situacijama

Frekvencija vozila na putevima u BiH je slabijeg intenziteta, a vozače molimo da putuju samo u nužnim situacijama i da se pridržavaju mjera zaštite od koronavirusa.

Zbog radova na sanaciji mosta na dionici autoputa A-1 Visoko-Kakanj kod mjesta Dobrinje, saobraćaj je obustavljen i preusmjerava se dvosmjerno suprotnom kolovoznom trakom.

Na magistralnom putu Zenica-Nemila, kroz tunel Vranduk, od 05 do 21 sat saobraća se dvosmjerno. Od 21 sat do 00,30 sati vozila se propuštaju naizmjenično, dok je od 00,30 do 05 sati saobraćaj kroz tunel obustavljen. Za vrijeme obustave, vozila do 7,5 tona ukupne mase mogu koristiti obilaznicu kroz naselje Tetovo, a vozila iznad 7,5 tona alternativne pravce Doboj-Šićki Brod- Sarajevo i Žepče-Zavidovići-Olovo-Sarajevo.

Zbog sanacionih radova u tunelu Vinac, na magistralnom putu Jajce-Donji Vakuf, od 07 do 20 sati saobraća se naizmjenično, jednom trakom. Od 20 do 07 sati, saobraćaj se preusmjerava na obilaznicu oko tunela.

Na regionalnom putu Crna Rijeka-Mrkonjić Grad (Bjelajce), zbog aktuelnih radova obustavljen je saobraćaj i preusmjeren na alternativne pravce.

Na području RS-a danas (26.04.) do 18 sati, na snazi je zabrana kretanja van mjesta prebivališta. Potpuna zabrana kretanja na području RS-a na snazi je svakodnevno od 20 sati do 05 sati ujutro.

Na graničnim prelazima trenutno nema dužih zadržavanja.

———————————————-

Ulazak u BiH nije dozvoljen stranim državljanima, a izuzetak su određene kategorije ljudi (zdravstveni radnici, lica kojima je potrebno liječenje, prekograničnih radnika, službi i timova civilne zaštite, pripadnika snaga NATO-a i drugih zemalja partnerstva za mir, kao i NATO štaba u BiH, osoba s boravkom u BiH, osoba koje su u tranzitu kroz BiH bez zadržavanja i osoba koje imaju izdatu dozvolu od Vijeća ministara).

Ulazak u Hrvatsku i Crnu Goru dozvoljen je samo njihovim državljanima, strancima koji imaju prijavljen boravak i vozačima teretnih vozila.

Srbija je zatvorila granične prelaze prema BiH za sve prelaske, izuzev za robni promet koji se odvija preko prelaza: Karakaj, Vardište i Rača.

Privremeno su zatvoreni svi granični prelazi za pogranični saobraćaj između Hrvatske i Bosne i Hercegovine,saopšteno je iz BIHAMK-a.

R. K.

(NovaSloboda.ba)