Dobitnik EFA Nagrade mlade publike je film “Moj brat ganja dinosauruse”

Dobitnik ovogodišnje Nagrade mlade publike Evropske filmske akademije (EFA Young Audience Award) je film “Moj brat ganja dinosauruse” Stefana Cipanija.

U izboru najboljeg filma, učestvovalo je više od 2.000 mladih od 12 do 14 godina iz 32 evropske zemlje, među kojima su bili i članovi žirija iz Sarajeva. Partneri u Bosni i Hercegovini Evropskoj filmskoj akademiji su četvrtu godinu za redom Sarajevo Film Festival i kino Meeting Point.

Autor pobjedničkog filma je na ceremoniji, održanoj uživo na stranici European Film Awards – koja se još uvijek može pogledati, bio vidno uzbuđen i sretan.

“Toliko sam uzbuđen da ne znam šta da kažem. Hvala svima koji su me podržali i producentima ovog filma”, izjavio je Cipani.

Ove godine je izbor održan u novim okolnostima, zbog pandemije koronavirusa mladi su filmove gledali u toplini svojih domova. Sa organizatorima izbora u svojoj zemlji učesnici su se družili putem Zoom aplikacije, potom glasali, a onda danas svi zajedno proglasili pobjednika. Fizički su bili odvojeni, ali zajedno u misiji gledanja filmova i pripadanju filmskoj zajednici.

Tri filma koja su bila nominovana za ovogodišnju nagradu, uz pobjednički, bili su i “Rocca mijenja svijet” Katje Benrath i “Moje nevjerovatno ljeto sa Tess” Stevena Wouterlooda. Sva tri filma svijet posmatraju iz nove i neobične perspektive i nude optimističnu viziju budućnosti, saopšteno je iz Sarajevo Film Festivala.

(Fena)