Dva nova slučaja covida-19 u HNK-u, situacija u Čitluku pod kontrolom

U protekla 24 sata u Hercegovačko-neretvanskom kantonu zabilježena su dva nova slučaja covida-19, oba u Mostaru.

Na redovnoj konferenciji za novinare, savjetnik predsjednika Vlade HNL-a Darko Juka iznio je podatak da su u covid-bolnici Sveučilišne kliničke bolnice (SKB) Mostar hospitalizovana tri nova pacijenta, a jedan je otpušten na kućno liječene. Trenutno se liječe 22 pacijenata, od kojih su četiri na respiratoru u teškom stanju, a šest na liječenju uz pomoć kisikom.

Epidemiologinja Federalnog zavoda za javno zdravstvo dr. Andrea Jurić osvrnula se na situaciju na području opštine Čitluk, gdje je stanje, po njenim riječima, stabilizovano i stavljeno pod kontrolu.

Svi stanovnici Franjevačkog samostana u Međugorju negativni su na covid-19, kao i stanovnici samostana u Miletini. U Majčinom selu još je pet covid-pozitivnih osoba, ali oni nemaju simptome niti zdravstvene tegobe, dodala je dr. Jurić.

“Na području Čitluka postigli smo totalni prekid pojave novooboljelih unutar četrnaest dana. Imali smo još jedan uvezeni slučaj, radi se o onkološkoj pacijentici, koja je došla u Čitluk iz Zagreba. Ona je izolovana i nismo imali dalje transmisije virusa”, pojasnila je epidemiologinja Jurić, dodavši kako je još prerano za opuštanje, uprkos dobroj situaciji na terenu.

Na novinarsko pitanje o mogućem drugom talasu virusa SARS-CoV-2, dr. Jurić odgovorila je kako postoji realna mogućnost da se nešto tako dogodi.

“Velika većina svjetskih stručnjaka slaže se kako je moguće da dođe do drugog talasa na jesen kada se, inače, drugi respiratorni virusi “podižu” i postaju opasni za ljude. Međutim, ako se to i dogodi, očekujem da će taj drug talas biti slabiji u odnosu na prvi”, istakla je dr. Jurić.

Načelnik Sektora uniformisane policije MUP-a HNK-a Branko Drinovac prokomentarisao je ukidanje policijskog sata i popuštanje restriktivnih mjera u Federaciji BiH, kazavši kako je stav MUP-a i Štaba civilne zaštite HNK-a da je do toga došlo pomalo preuranjeno.

“Ipak, na snazi ostaju druge mjere: zabrana okupljanja više od pet osoba na jednom mjestu i zabrana kretanja za osobe mlađe od 18 i starije od 65 godina osim u određeno vrijeme i dane. Sljedećih dana biće više mobilnih policijskih timova, koji će kontrolisati stanje na terenu”, poručio je Drinovac.

Dodao je kako u protekla 24 sata nije bilo prekršilaca mjera samoizolacije. Osam policijskih pripadnika trenutno se nalazi u preventivnoj samoizolaciji, a do sada niti jedan policajac u HNK-u nije bio covid-pozitivan.

Na novinarsko pitanje hoće li se ponovno dopustiti prisustvo novinara na redovnim konferencijama za novinare, Juka je odgovorio kako će Štab sljedećih dana razmotriti tu mogućnost.

(Fena)