Kina: Svi industrijski sektori u padu, osim prehrambenog i duhanskog

Ukupni pad profita industrijskog sektora u Kini, u prva tri mjeseca ove godine, iznosio je 36,7 posto. Kineski proizvođači metalskih proizvoda, mašina i opreme su od januara do marta 2020. godine imali pad od 84,3 posto prihoda.

Najveći gubitnici su bile kompanije iz sektora energetike te autoindustrije, a profitabilnost je pala za 187,9 posto, sa 28,.5 milijardi profita u prva tri mjeseca 2019. godin e, do 24,7 milijardi USD gubitka u 2020. godini.

Kineska autoindustrija je osjetila pad od 80,2 posto, a hemijski sektor 56,5 posto. Od svih 41 registrovanih sektora proizvodnje u Kini, samo dva nisu zabilježila gubitke u odnosu na prošlu godinu, proizvodnja duhanskih proizvoda, te prehrambenih proizvoda.

Kineska državna preduzeća su izgubila 45,5 posto u prihodima u prva tri mjeseca ove godine, dok su kompanije u privatnom sektoru izgubile 29,5 posto prihoda. Iz kineskog Ureda za statistiku, ipak, napominju kako su se gubici već u ožujku počeli smanjivati, a Kina se ubrzano oporavlja od velikog ekonomskog šoka od početka ove godine.

Kineski pad GDP-a je u istom periodu pao 6,.8 posto, a Centralna vlada nastoji dodatnim mjerama održati nivo zaposlenosti. Ipak, prema pisanju pojedinih medija, migrantski radnici su bili na najvećem udaru, te je procjena kako je njih čak 200 miliona izgubilo posao, javlja SEEbiz.