Kontrola nad vlastitim portretom

Pojaviti se jednom u „Playboyu“. To je bio san mnogim ženama, ali za Amerikanku Yumnu Al-Arashi, rođenu Arapkinju, to je značilo mnogo više.

Jer, ona je prva muslimanka, koja se pojavila gola u američkom „Playboyu“ (Spring Issue 2019). Sada se to može vidjeti i u njemačkom majskom broju časopisa za muškarce.

Zašto je fotoumjetnica napravila ovaj korak? Želi promijeniti mišljenje o Muslimanima, objašnjava autorica „Playboya“ i dobitnik Pulitzerove nagrade Lynsey Addario.

Yumna Al-Arashi započela je karijeru kao fotoreporter, ali se ubrzo okrenula umjetnosti i modi, jer je otkrila da je dokumentarna fotografija vrlo ograničena.

Imala je utisak da zapadni gledaoci više vole da su Muslimani, pogotovo muslimanske žene, jednodimenzionalne, potisnute i nesretne: “Da u rukama drže mrtvu bebu, plaču u pustinji, ili da im je kuća bombardovana”, Al-Arashi opisuje tipične slike.

Kao fotografkinja koja radi za zapadne medije, bila je zabrinuta zbog širenja lažne slike o Muslimanima koji žive u svijetu bespomoćnosti, rata i razaranja. Željela je to promijeniti.

„Mi smo tako dinamični“, kaže ona, „i svi toliko različiti – kao i svi drugi. Htjela sam pokazati tu drugu stranu, umjesto  negativne slike “.

Zato Al-Arashi već godinama koristi tijelo – svoje ili svojih prijateljica – kao predmet fotografije i video radova.

“Tako se može prenijeti puno više emocija nego sa normalnim portretom”.

Njene fotografije su “suprotnost od seksualnog”. Bila je iznenađena kada joj je stigao zahtjev od „Playboya“. Nikada ranije nije se desilo ništa slično.

“Da su me pitali da li bih voljela da budem predstavljena kao model, odbila bih to sto posto”, kaže ona. “Kao američke Arapkinje, Muslimanke, i u osnovi žene, naša tijela često ne pripadaju nama samima. Ali, kada me žena urednica pita da prikažem sebe, onako kako želim da budem viđena, hrabro je i gotovo istorijski”.

Ona naglašava: „Obično je muškarac taj, koji fotografiše ženu na objektivan način. Ali, ovdjže je bila u pitanju ideja: sama odlučujem kako želim biti viđena u Playboyu, znajući šta to znači i ko će biti publika. Šta bih željela pokazati muškoj publici, kao žena koja fotografiše sebe, onako kako želi biti viđena? Kako želim komunicirati o svojoj golotinji i tijelu? Kako se želim obratiti muškom pogledu? “

Svojim snimcima širi percepciju žena s Bliskog Istoka, pokazujući nešto što se rijetko viđa: otkrivenu, samopouzdanu arapsko-američku Muslimanku, koja ima kontrolu nad vlastitim portretom.

(express)

Lj. G.

(NovaSloboda.ba)