Podignuta optužnica za napad na službene osobe Granične policije BiH

Tužilac Posebnog odjela za organizovani kriminal, privredni kriminal i korupciju Tužilaštva BiH podigao je optužnicu protiv Negoslava Obaćkića, rođenog 1997. godine u Zvorniku, državljanina BiH.

Optuženi se tereti da se, 30.01.2018. godine, na ulazu u naselje Tabanci, opština Zvornik, upravljajući automobilom “VW Golf”, oglušio na izdate naredbe policijskih službenika Granične policije BiH, da zaustavi auto kojim je upravljao, da bi potom napao službene osobe nasrnuvši na njih vozilom, te im nanio tjelesne povrede, udaljivši se potom u nepoznatom pravcu. 

Takođe, optuženi se tereti da je 28.05.2018. godine, u mjestu Sopotnik, opština Zvornik, upravljajući automobilom marke “VW Passat”, upotrebom sile spriječio službene osobe Granične policije BiH u vršenju službenih radnji, na načim da im je prepriječio put i onemogućio ih da stignu na mjesto planirane intervencije.  

Optuženi se tereti da je napao službene osobe u institucijama BiH u vršenju poslova sigurnosti, pri čemu su službenim osobama nanesene lakše tjelesne povrede, te upotrebom sile, spriječio službene osobe u institucijama BiH u vršenju službene radnje koje su preduzimali u okviru svojih ovlaštenja, te na taj način počinio krivična djela u sticaju -Napad na službenu osobu u vršenju poslova sigurnosti, otkrivanju ili lišenju slobode počinilaca krivičnih djela iz člana 241b. stav 2. u vezi sa stavom 1. KZ-a BiH, te krivično djelo Sprječavanje službene osobe u vršenju službene radnje iz člana 241a. stav 1., a sve u vezi sa članom 53. istog  Zakona.

Optužnica je proslijeđena Sudu BiH na potvrđivanje.

M. N.

(NovaSloboda.ba)