Sunčano uz umjereno oblačno

Jutros je u Bosni i Hercegovini bilo sunčano vrijeme uz mal0 do umjeren0 oblačno. Po kotlinama i uz riječne tokove bilo je magle i niskih oblaka.

Temperature vazduha u 08 sati: Bjelašnica 4 stepena, Jajce i Sokolac 5, Bugojno i Ivan Sedlo 6, Drvar, Sanski Most i Sarajevo 7, Banja Luka, Livno i Tuzla 8, Zvornik 9, Bihać, Grude i Stolac 10, Zenica 11, Široki Brijeg 12, Gradačac i Trebinje 13, Mostar i Neum 14 stepeni.

Danas se u našoj zemlji očekuje sunčano vrijeme uz malo do umjereno oblačno. Tokom poslijepodnava u većem dijelu Bosne porast oblačnosti, što može uslovitii lokalne pljuskove i grmljavinu.

Vjetar slab do umjeren u zapadnim područjima Bosne i u Hercegovini jugozapadni, a u ostatku zemlje, veći dio dana, sjeveroistočni.

Najviša dnevna temperatura vazduha od 20 do 26 stepeni, saopšteno je iz Federalnog hidrometeorološkog zavoda.

—–

Biometeorološka prognoza

Slično kao u dane vikenda, uz povoljne biometeorološke prilke, većina stanovništva će biti boljeg raspoloženja, a tegobe kod hroničnih bolesnika i meteoropata neće biti suviše jake.

U poslijepodnevnim satima, uz relativno visoke temperature i mjestimično sparno vrijeme, moguće su reakcije na promjenu poput glavobolje, umora, dekoncentracije, stoga je poželjno ne pretjerivati sa aktivnostima.

Opšta slika će biti nešto lošija u centralnim i istočnim dijelovima zemlje.

—–

BIHAMK

Na graničnim prelazima nema dužih zadržavanja

Danas počinju radovi na redovnom servisiranju tunela: Vis, 25.novembar i Grab na dionici autoputa A-1 Lepenica-Tarčin. Za vrijeme izvođenja ovih radova saobraćaće se suprotnom kolovoznom trakom, dvosmjerno.

Na magistralnom putu Zenica-Nemila, kroz tunel Vranduk, od 05 do 21 sat saobraća se dvosmjerno. Od 21 sat do 00,30 sati vozila se propuštaju naizmjenično, dok je od 00,30 do 05 sati saobraćaj kroz tunel obustavljen. Za vrijeme obustave, vozila do 7,5 tona ukupne mase mogu koristiti obilaznicu kroz naselje Tetovo, a vozila iznad 7,5 tona alternativne pravce Doboj-Šićki Brod- Sarajevo i Žepče-Zavidovići-Olovo-Sarajevo.

Zbog sanacionih radova u tunelu Vinac na magistralnom putu Jajce-Donji Vakuf, od 07 do 20 sati, saobraća se naizmjenično, jednom trakom. Od 20 do 07 sati, saobraćaj se preusmjerava na obilaznicu oko tunela.

Na regionalnom putu Crna Rijeka-Mrkonjić Grad (Bjelajce), zbog aktuelnih radova obustavljen je saobraćaj i preusmjeren na alternativne pravce.

Frekvencija vozila na putevima u BiH je slabijeg intenziteta, a vozače molimo da putuju samo u nužnim situacijama i da se pridržavaju mjera zaštite od koronavirusa.

Potpuna zabrana kretanja na području RS-a na snazi je od 20 sati do 05 sati ujutro.

Na graničnim prelazima nema dužih zadržavanja.

———————————————-

Ulazak u BiH nije dozvoljen stranim državljanima, a izuzetak su određene kategorije ljudi (zdravstveni radnici, lica kojima je potrebno liječenje, prekograničnih radnika, službi i timova civilne zaštite, pripadnika snaga NATO-a i drugih zemalja partnerstva za mir, kao i NATO štaba u BiH, osoba s boravkom u BiH, osoba koje su u tranzitu kroz BiH bez zadržavanja i osoba koje imaju izdatu dozvolu od Vijeća ministara).

Ulazak u Hrvatsku i Crnu Goru dozvoljen je samo njihovim državljanima, strancima koji imaju prijavljen boravak i vozačima teretnih vozila.

Srbija je zatvorila granične prelaze prema BiH za sve prelaske, izuzev za robni promet koji se odvija preko prelaza: Karakaj, Vardište i Rača.

Privremeno su zatvoreni svi granični prelazi za pogranični saobraćaj između Hrvatske i Bosne i Hercegovine,saopšteno je iz BIHAMK-a.

R. K.

(NovaSloboda.ba)