VM BiH odobrilo otvaranje Aerodroma Sarajevo za povratak bh. državljana iz Turske

Vijeće ministara BiH, na prijedlog Ministarstva bezbjednosti, donijelo je Odluku o odobravanju privremenog otvaranja međunarodnog graničnog prelaza u vazdušnom saobraćaju za promet putnika – Aerodrom Sarajevo radi povratka bh. državljana iz Republike Turske u Bosnu i Hercegovinu i turskih državljana iz BiH u Tursku, saopšteno je saopćeno je iz Vijeća ministara BiH, koje je ovuodluku donijelo na vanrednoj telefonskoj sjednici.

Povratak će biti izvršen 28. aprila 2020. godine, međunarodnim avionskim letom na relaciji Istanbul – Sarajevo – Istanbul, a putnici će se iskrcati i ukrcati na Međunarodnom aerodromu Sarajevo. Nakon slijetanja i prije polijetanja aviona, putnici su obavezni pridržavati se i poštovati sva uputstva i naredbe nadležnih organa u BiH (graničnih, epidemioloških i zdravstvenih službi).

Na ovaj način, nadležni organi u BiH preduzimaju mjere i aktivnosti s ciljem  omogućavanja obavljanja letova u humanitarne svrhe, kao i povratka bh. državljana iz inostranstva u zemlju u organizaciji Ministarstva spoljnih poslova BiH. Takođe, istovremeno se organizuje i  repatrijacija stranih državljana koji napuštaju BiH na zahtjev diplomatsko-konzularnih predstavništava njihovih država.

V. P.

(NovaSloboda.ba)