Crna Gora dva dana bez novih slučajeva zaraze koronavirusom

Crna Gora je u utorak ušla u treći uzastopni dan u kome nije zabilježen niti jedan novi slučaj zaraze koronavirusom, dok je istovremeno broj oporavljenih znatno veći od broja trenutno zaraženih.

Prema podacima crnogorskih zdravstvenih vlasti, od 17. marta, kada je zabilježen prvi slučaj zaraze, potvrđen je ukupno 321 slučaj zaraze koronavirusom, izliječeno je 189 osoba, a trenutno je 125 aktivnih slučajeva pandemije covida-19.

Epidemiolog u crnogorskom Institutu za javno zdravlje Senad Begić najavio je šire testiranje građana, u  svim općinama u Crnoj Gori.

“Biće predloženo uzorkovanje i na javnim površinama, sve s ciljem sagledavanja prave epidemiološke situacije, uz saglasnost pacijenta i poštujući njihovu privatnost. Nadamo se da ćemo još širim uzorkovanjem u zajednici otkriti i one asimptomatske kliconoše koji su među nama”, saopštio je Begić.

Od 4. maja bi, prema planu crnogorske vlade, trebala početi druga faza ublažavanja mjera, koja predviđa početak rada frizerskih i kozmetičkih salona, fitnes centara, knjižara i stomatoloških ordinacija.

To će, prema riječima Begića, dovesti do bliže interakcije stanovništva nego sada, pa će od tog datuma vrijediti i obaveza nošenja zaštitnih maski u zatvorenim prostorima, prenosi Hina.

“Jedini način da smanjimo vjerovatnost prenosa u ovakvim situacijama je da pokušamo skratiti domet kapljica i spriječiti kontaminiranje površina”, pojasnio je Begić, istakavši da će zdravstvene vlasti među posljednjim mjerama ublažiti onu koja se odnosi na otvaranje granica, odnosno međunarodni saobraćaj.

Crnogorska vlada ranije je najavila da će treća faza ublažavanja mjera početi 18. maja, kad će biti dopušten rad kafićima i restoranima, dok će četvrta faza početi 1. jun a, kad će krenuti i unutrašnji saobraćaj u Crnoj Gori.

Projekcija MMF-a je da će crnogorska privreda u 2020. godini zabilježiti pad od 4,9 posto, dok će crnogorskom budžetu, prema riječima ministra finansija Darka Radunovića, nedostajati između 350 do 400 miliiona eura. Crnogorski budžet u 2020 godini iznosi 2,64 milijardi eura. 

(Fena)