HNK: Mladi i stari mogu vani nedeljom, otvaraju se frizerski i kozmetički saloni

U Hercegovačko-neretvanskom kantonu epidemiološka situacija je i dalje povoljna, pa je tako u protekla 24 sata zabilježen samo jedan novi slučaja covida-19, i to u Mostaru.

Specijalist infektolog dr. Siniša Skočibušić, na redovitoj konferenciji za novinare, kazao je da su u protekla 24 sata u covid-bolnicu Sveučilišne kliničke bolnice (SKB) Mostar hospitalizovana dva nova pacijenta, a dva su otpuštena na kućno liječene.

Trenutno se u mostarskoj covid-bolnici liječe 22 pacijenata, od kojih su četiri na respiratoru u teškom stanju, a četiri na liječenju uz podršku kisikom. Ostali su stabilno i u fazi oporavka.

Dr. Skočibušić zahvalio je građanima na pridržavanju propisanih mjera čime su, kako je rekao, pridonijeli stabilizaciji stanja na području HNK-a.

“I dalje je važno pridržavati se individualnih mjera, kao što su nošenje maske, pranje ruku i održavanje fizičke udaljenosti metar do dva od drugih osoba. Poštivanjem tih mjera, zadržaćemo ovakve stabilne brojke i nećemo imati dodatne talase zaraze, koji bi opteretili naš zdravstveni sistem”, poručio je dr. Skočibušić.

Savjetnik predsjednika Vlade HNK-a Darko Juka javnosti je predstavio novi set odluka Štaba civilne zaštite HNK-a, prema kojima se osobama starijim od 65 godina, pored već postojećih termina ponedeljkom, srijedom i petkom, dopušta izlazak nedeljom u vremenu do 13 sati, dok se osobama mlađim od 18, uz već postojeće termine utorkom, četvrtkom i subotom, dopušta izlazak nedeljom iza 14 sati. Ova odluka počeće se primjenjivati već u nedelju, 3. maja.

“Takođe, od 4. maja omogućava se rad zanatskim radnjama i malim zanatima, poput cvjećara, časovničarskih radnji, frizerskih i kozmetičkih salona, uz obavezno poštivanje epidemioloških zaštitnih mjera socijalne distance, zaštitnih maski i rukavica, te higijene. Frizerski i kozmetički saloni moraju se pridržavati posebnih mjera, poput upotrebe vizira, jednokratnih pregača i jednokratnih peškira”, dodao je Juka.

Od ponedeljka, 4. maja, mijenja se i odluka o zabrani okupljanja više od pet osoba, te će biti dopušteno okupljanje maksimalno deset osoba uz obavezno poštivanje propisanih epidemioloških mjera, u prvom redu socijalne distance.

Vezano za rad ugostiteljskih objekata, završetak školske godine i rad vrtića, Juka je najavio kako će se tim pitanjima Vlada i Stožer HNK-a pozabaviti sljedećih dana.

S obzirom na poboljšanu epidemiološku situaciju, Štab civilne zaštite HNK-a neće se više oglašavati svakodnevno putem konferencija za novinare, već jednom sedmično, srijedom u 13 sati.

Javnost će o novostima vezanim za covid-19 pandemiju biti izvještavana putem sapštenja za javnost svakodnevno.

(Fena)