Podignuta optužnica protiv 3 osobe zbog krijumčarenja migranata

Tužilac Posebnog odjela za organizovani kriminal, privredni kriminal i korupciju Tužilaštva BiH podigao je optužnicu protiv Ahmeda Ghabira Mahmuda Fethallaha, rođenog 1991. godine u Egiptu, državljanina Egipta, nalazi se u pritvoru, Alana Durakovića, rođenog 1997. godine u Bihaću, državljanin BiH i Amira Bakrača, rođenog 1997. godine u Bihaću, državljanin BiH, saopšteno je iz Tužilaštva BiH.

Optuženi se terete da su, kao pripadnici organizovane grupe formirane radi izvršenja krivičnog djela krijumčarenja osoba, radi sticanja protivpravne imovinske koristi, organizovali krijumčarenje ilegalnih migranata sa područja Egipta, koji su boravili u BiH, sa ciljem njihovog prevoza prema teritoriji Hrvatske i zemljama EU, što je protivno članu 6. Protokola protiv krijumčarenja migranata kopnenim, morskim i vazdušnim putem, kojim se dopunjuje Konvencija UN-a o borbi protiv transnacionalnog organizovanog kriminala, kao i važećim zakonima u BiH.

U optužnici se navodi, da su se optuženi, prema unaprijed dogovorenim ulogama, angažovali na krijumčarenju i prevozu grupe od najmanje 15 državljana Egipta, koji su nezakonito boravili u BiH, te ilegalne  migrante dovezli sa područja Bihaća, na riječnu granicu BiH i Hrvatske, na rijeci Savi, gdje su im osigurali gumene čamce sa namjerom da se prebace u Hrvatsku i na taj način na područje EU.

Optuženi su u namjeri spriječeni od strane policije MUP-a RS-a, te su otkriveni i lišeni slobode, a na obali rijeke pronađeni su i ilegalni migranti sa područja Egipta.

Optuženi se terete da su počinili krivično djelo – organizovanje grupe ili udruženja za izvršenje krivičnog djela krijumčarenja migranata iz člana 189a. KZ BiH a u svezi sa krivičnim djelom – krijumčarenje osoba iz člana 189. KZ BiH.

Optužnica je proslijeđena na potvrđivanje Sudu BiH.

M. N.

(NovaSloboda.ba)