Rektori javnih univerziteta jedinstveni u borbi s pandemijom

Svi javni univerziteti uspješno su odgovorili na pandemiju uzrokovanu koronavirusom, te su u kratkom roku uspješno organizovali nastavu na daljinu, jedan je od zaključaka online sjednice Rektorskog zbora Bosne i Hercegovine, koja je održana u ponedeljak pod predsjedavanjem rektora Univerziteta u Bihaću prof. dr. Fadila Islamovića.

Kao problem i izazov kod svih univerziteta, navedena je organizacija kliničke i praktične nastave, te je zaključeno kako će se održavanje prolongirati, te u skladu s epidemiološkim preporukama organizovati kada to bude moguće, saopšteno je sa Sveučilišta u Mostaru.

Razmatrana je mogućnost održavanja ispitnih rokova, diplomskih i završnih radova, te su rektori podijelili iskustva, razmišljanja i savjete kako bi pomogli jedni drugima u prevladavanju krize s ishodima najpogodnijima za studente.

Rektori javnih univerziteta pokazali su jedinstvo i zajednički pristup svim izazovima koje nose ova teška vremena i time pokazali snagu javnog visokog obrazovanja u Bosni i Hercegovini, gdje se konsenzusom mogu napraviti veliki iskoraci, dodaje se u saopštenju

(Fena)