SIPA podnijela izvještaju Tužilaštvu BiH zbog prevare u vezi s medicinskom opremom

Policijski službenici Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) danas su Tužilaštvu Bosne i Hercegovine podnijeli izvještaj o počinjenim krivičnim djelima i izvršiocima protiv dva fizička i dva pravna lica zbog postojanja osnovane sumnje da su počinila krivično djelo iz člana 209. Krivičnog zakona Bosne i Hercegovine pranje novca u  vezi sa krivičnim djelima iz člana 251. Krivičnog zakona Federacije Bosne i Hercegovine prevara u privrednom poslovanju i  člana 294. istog zakona prevara, saopšteno je iz SIPA-e.

Podnošenju izvještaja prethodila je istraga koju je provela SIPA zbog postojanja osnovane sumnje da su navedena lica  počinili krivično djelo pranje novca u iznosu od 300.000 eura i za navedeni iznos oštetili pravno lice iz jedne od zemalja Evropske unije u vezi sa nabavkom i isporukom zaštitne medicinske opreme, u aktuelnoj situaciji izazvanoj pandemijom koronavirusa.

Aktivnosti na dokumentovanju prijavljenih krivičnih djela započete su i provedene na osnovu  informacija prikupljenih međunarodnom saradnjom sa nadležnim organima  iz inostranstva, te je u toku istih izvršeno privremeno oduzimanje predmeta i dokumentacije od dva fizička i četiri pravna lica sa područja Tuzlanskog i Zeničko-dobojskog kantona.

M. N.

(NovaSloboda.ba)