Sunčano uz umjereno oblačno

Jutros je u Bosni i Hercegovini bilo sunčano vrijeme uz malo do umjereno oblačno. Po kotlinama i uz riječne tokove bilo je magle ili niskih oblaka.

Temperature vazduha u 08 sati: Bjelašnica 4 stepena, Bugojno, Drvar i Ivan Sedlo 7, Livno i Sokolac 9, Grude, Jajce, Sanski Most i Srebrenica 10, Sarajevo, Stolac i Zenica 11, Široki Brijeg, Trebinje i Zvornik 12, Banja Luka i Tuzla 13, Bijeljina i Doboj 14, Mostar i Neum 15, Bihać i Gradačac 17 stepeni.

Danas se u Bosni i Hercegovini očekuje sunčano vrijeme uz malo do umjereno oblačno. Nešto više oblaka očekuje se na jugu i jugozapadu zemlje. Tokom dana, postupan porast oblačnosti u cijeloj zemlji. U kasnim večernjim satima, u Hercegovini i jugozapadnim djelovima se očekuje kiša ili kratkotrajni pljusak.

Vjetar umjeren, na momente i pojačan jugozapadnog smjera.

Najviša dnevna temperatura vazduha od 20 do 26 stepeni, saopšteno je iz Federalnog hidrometeorološkog zavoda.

—–

Biometeorološka prognoza

Biometeorološke prilike i dalje su povoljne, mada bi u drugom dijelu dana, usljed sparnog vremena, opšta slika mogla biti nešto lošija.

Relativno visoke temperature kod osjetljivijih osoba uzrokovaće slabiju glavobolju, umor, dekoncentraciju.

Moguće je i da poslijepodnevni pljusak mjestimično pokvari ugođaj.

Poželjno je prikladmo se obući.

—–

BIHAMK

Pojačan promet vozila na GP Bosnska Gradiška

U jutarnjim satima na dionicama u kotlinama i uz riječne tokove upozoravamo na smanjenu vidljivost, zbog magle. Izdvajamo dionice uz rijeke: Drinu, Vrbas, Sanu i Lašvu.

Zbog radova na sanaciji mosta na dionici autoputa A-1 Visoko-Kakanj kod mjesta Dobrinje, saobraćaj je obustavljen i preusmjerava se dvosmjerno suprotnom kolovoznom trakom.

Zbog radova na redovnom servisiranju tunela: Vis, 25.novembar i Grab na dionici autoputa A-1 Lepenica-Tarčin saobraća se suprotnom kolovoznom trakom, dvosmjerno.

Na magistralnom putu Zenica-Nemila (kroz tunel Vranduk), od 05 do 21 sati saobraća se dvosmjerno. Od 21 do 00,30 sati vozila se propuštaju naizmjenično, dok je od 00,30 do 05 sati saobraćaj kroz tunel obustavljen. Za vrijeme obustave, vozila do 7,5 tona ukupne mase mogu koristiti obilaznicu kroz naselje Tetovo, a vozila iznad 7,5 tona alternativne pravce Doboj-Šićki Brod- Sarajevo i Žepče-Zavidovići-Olovo-Sarajevo.

Zbog sanacionih radova u tunelu Vinac na magistralnom putu Jajce-Donji Vakuf, od 07 do 20 sati saobraća se naizmjenično-jednom trakom. Od 20 do 07 sati saobraćaj se preusmjerava na obilaznicu oko tunela.

Na regionalnom putu Crna Rijeka-Mrkonjić Grad (Bjelajce), zbog aktuelnih radova obustavljen je saobraćaj i preusmjeren na alternativne pravce.

Pojačan je promet teretnih vozila na izlazu iz BiH na graničnom prelazu Bosanska Gradiška. Na ostalim graničnim prelazima nema dužih zadržavanja.

Vozače molimo da putuju samo u nužnim situacijama i da se pridržavaju mjera zaštite od koronavirusa.

———————————————-

Na području entiteta RS potpuna zabrana kretanja na snazi je u vremenu od 20 do 05 sati.

Ulazak u BiH nije dozvoljen stranim državljanima, a izuzetak su određene kategorije ljudi (zdravstveni radnici, lica kojima je potrebno liječenje, prekograničnih radnika, službi i timova civilne zaštite, pripadnika snaga NATO-a i drugih zemalja partnerstva za mir, kao i NATO štaba u BiH, osoba s boravkom u BiH, osoba koje su u tranzitu kroz BiH bez zadržavanja i osoba koje imaju izdatu dozvolu od Vijeća ministara).

Ulazak u Hrvatsku i Crnu Goru dozvoljen je samo njihovim državljanima, strancima koji imaju prijavljen boravak i vozačima teretnih vozila.

Srbija je zatvorila granične prelaze prema BiH za sve prelaske, izuzev za robni promet koji se odvija preko prelaza: Karakaj, Vardište i Rača.

Privremeno su zatvoreni svi granični prelazi za pogranični saobraćaj između Hrvatske i Bosne i Hercegovine,saopšteno je iz BIHAMK-a.

R. K.

(NovaSloboda.ba)