UEFA svakom savezu isplaćuje po 4.3 miliona eura

Evropska fudbalska federacija (UEFA) objavila je kako će uplatiti 236.5 miliona eura iz svog fonda “HatTrick” svojim savezima članovima, kako bi se što bolje nosili s krizom uzrokovanom pandemijom koronavirusa, a kako UEFA broji 55 saveza, svaki će dobiti 4.3 miliona eura.

Fond “HatTrick” obično se koristi za pokrivanje tekućih troškova saveza i kao pomoć za razvoj posebnih područja svakog pojedinog saveza. Ali, ovoga puta, UEFA je odlučila dopustiti svakom savezu da sam odredi svoje prioritete.

“Naš sport je suočen s do sada nezapamćenim izazovom i zato UEFA želi pomoći svojim savezima. Stoga smo dogovorili kako će svaki savez dobiti 4.3 miliona eura koje može potrošiti na onaj način za koji misli da će najbolje koristiti u obnavljanju fudbala u njihovim zajednicama. Vjerujem kako je ovo odgovorna odluka i ponosan sam zbog jedinstva koje fudbal pokazuje okom ove krize. Bez sumnje, fudbal će biti u srcu povratka normalnom životu. Kad za to dođe vrijeme, fudbal mora biti spreman odgovoriti na poziv”, izjavio je predsjednik UEFA-e Aleksander Čeferin, prenosi Hina.

(Fena)