Formula 1 produžila period mirovanja i na maj

Sadašnji status mirovanja deset momčadi formule 1 i proizvođača motora za njihove bolide (Mercedes, Ferrari, Honda, Renault) koji traje od sredine ožujka, u utorak je još jednom produžen, objavila je Međunarodna automobilistička federacija (FIA). 

U normalnim okolnostima, status mirovanja u kalendaru takmičenja Svjetskog prvenstva formule 1 bio je predviđen za avgust, a nakon izbijanja pandemije bolesti izazvane širenjem koronavirusa pomaknut je na periode u martu i aprilu, te produžen sa 14 na 21 dan. Potom je taj period produžen na 35 dana, da bi u utorak došlo do novog produženja.

“Od sada sve momčadi moraju poštovati propisani period mirovanja od 35 do 63 uzastopna dana tokom, marta, aprila, maja i /ili juna”, navedeno je u službenom priopćenju.

Stanje mirovanja za proizvođače motora je produženo sa 35 na 49 uzastopnih dana tokom istog perioda.

Momčadi će nakon 50 uzastopnih dana u stanju mirovanja moći zatražiti od FIA-e dopuštenje za rad maksimalno 10 zaposlenika, koji bi od kuće radili na dugoročnim projektima.

Formula 1 je u ponedeljak objavila kako se nada početku sezone 5. jula, za kad je predviđena Velika nagrada Austrije. Takmičenje će se, najvjerovatnije, morati organizovati bez prisustva gledalaca na tribinama, prenosi Hina.

Iz originalnog kalendara Svjetskog prvenstva, koji je trebao imati rekordne 22 trke, tri su takmičenja otkazana (VN Australije, VN Monaka i VN Francuske), a još sedam trka je odgođeno. Za dodjelu naslova svjetskog prvaka, potrebno je da bude održano najmanje osam trka.

(Fena)