Preminula bolesnica iz Konjica zaražena koronavirusom

Prema informacijama iz COVID-19 bolnice, sinoć je preminula bolesnica s više komorbiditeta, rođena 1954.godine iz Konjica, koja je hospitalizovana od 23. marta. Zbog težine kliničke slike zahtijevala je mjere intenzivnog liječenja i mehaničke ventilacije, a 14 dana poslije je učinjena i traheotomija. Bolesnica je prethodnih dana bila stabilna, ali je oko 22 sata, naglo došlo do ireverzibilnog respiratornog urušavanja te je, i pored provedenih mjera reanimacije i intenzivnog liječenja, preminula. Bolesnica je imala kliničke, epidemiološke i radiološke karakteristike COVID bolesnika, saopšteno je iz Štaba CZ HNK-a.

U bolnici se trenutno liječi 20 bolesnika. Tri bolesnika su na respiratoru i izrazito teškog kliničkog stanja, a tri na terapiji kisikom. Ostali bolesnici su stabilno bez pogoršanja. Jedan bolesnik otpušten je na kućno liječenje.

U posljednja 24 sata, u Sveučilišnoj kliničkoj bolnici Mostar, na COVID-19 testirano je 137 uzorka. Pozitivnih u HNK-u ukupno je 5 – svi iz  Mostara.

Kantonalni i opštinski sanitarni inspektori izdali su u protekla 24 sata 29 rješenja o samoizolaciji i izolaciji, što je ukupno 2931.

Prema izvještaju iz MUP-a HNK-a, u posljednja 24 sata nije bilo prekršilaca rješenja o samoizolaciji i izolaciji.

(NovaSloboda.ba)