Apel građanima Mostara na pridržavanje mjera u vrijeme praznika

Štab civilne zaštite Grada Mostara apeluje na građane Mostara da se pridržavaju svih donesenih mjera koje su na snazi, posebno u vremenu nastupajućih praznika, za kada su najavili pojačan nadzor MUP-a i inspekcijskih službi, a sve u cilju sprječavanja širenja koronavirusa.

 “Zbog nastupajućih praznika, očekuje se pojačano kretanje građana, te apelujemo na sugrađane da se pridržavaju svih donesenih mjera koje su na snazi. Posebno se to odnosi na naredbu kojom je zabranjeno okupljanje više od pet osoba na jednom mjestu. MUP i inspekcijske službe grada Mostara će pojačano vršiti nadzor nad provođenjem naredbi uz propisane sankcije za prekršioce”, saopštili su u četvrtak iz Štaba nakon redovne sjednice.

Na sjednici je najviše pažnje posvećeno pogoršanim prilikama u Gradu Mostaru koje se tiču pandemije koronavirusa, s činjenicom da je u posljednja 24 sata, u Sveučilišnoj kliničkoj bolnici Mostar, na covid-19 testirano 258 uzorka, a da je pozitivnih u HNK-u ukupno 12 i to svi iz Mostara.

 “Mole se građani da se pridržavaju svih preventivnih mjera – fizičke distance, nošenje zaštitne opreme (maske, rukavice) kao i svih ostalih mjera koje mogu biti od pomoći u sprječavanju širenja koronavirusa. Takođe, upućujemo molbu sugrađanima da maske, rukavice i drugi otpad odlažu na za to predviđena mjesta”, navode iz Štaba.

Pri tome, ističu kako će postupati u skladu sa naredbom Federalnog i Kantonalnog štaba civilne zaštite o policijskom satu za 1., 2. i 3. maja (petak, subota i nedelja), a kojom je naređeno trajanje policijskog sata od 22 sata do 5 sati ujutro.