Komesar NFL lige Roger Goodell smanjio platu na nulu

Najplaćeniji sportski dužnosnik na svijetu, komesar NFL lige Roger Goodell zatražio je da mu se plata smanji na nulu, kako bi smanjio troškove lige zbog epidemije koronavirusa.

Goodell je 2017. godine potpisao petogodišnji ugovor vrijedan 184 miliona dolara ili 37 miliona eura godišnje, pri čemu su glavnina te brojke dodaci i stimulacije.

Zbog krize koja trese svijet sporta, pa tako i NFL, Goodell se odrekao primanja. NFL liga takođe, od 22. maja uvodi smanjenja osnovne plate i za ostale zaposlenike organizacije. Smanjenje će biti 5 posto za radnike do nivoa rukovodioca, 7 posto za direktore, 10 posto za podpredsjednike, 12 posto za višeg zamjenika predsjednika i 15 posto za izvršne podpredsjednike. Zaposlenicima koji zarađuju do 100.000 dolara godišnje neće biti dirani prihodi.

“Nadamo se da će se uslovi poslovanja poboljšati i omogućiti da se plate vrate na stari nivo, iako ne znamo kada će to biti moguće”, rekao je Goodell.

NFL planira odigrati cijelu sezonu koja započinje u septembru, međutim očito osjeća ekonomski udar kao i ostali sportovi.

“Ekonomske posljedice za našu zemlju bile su velike. Jasno je da će ekonomski učinci biti dublji i dugotrajniji nego što je iko očekivao, a njihovo se trajanje ne može predvidjeti”, dodao je.

NFL je i dalje najpopularnija i najprofitabilnija sportska profesionalna liga u SAD, generišući nevjerovatnih 14,7 milijardi dolara prihoda u 2018. godini.