Pretežno oblačno

Jutros je u Bosni i Hercegovini umjereno do pretežno oblačno vrijeme.

Temperature vazduha u 08 sati: Bjelašnica 1 stepen, Ivan Sedlo 6, Bugojno, Livno 9, Jajce 10, Drvar, Grude, Sarajevo, Zenica, Srebrenica, Trebinje 11, Bihać, Sanski Most, Široki Brijeg, Tuzla 12, Stolac, Banja Luka, Doboj, Prijedor 13,Gradačac, Mostar, Neum, Bijeljina 14 stepeni.

Danas će u našoij zemlji preovladavati umjereno, ponegdje pretežno oblačno vrijeme. Tokom dana su mogući lokalni pljuskovi, rijetko praćeni grmljavinom.

Vjetar slab do umjeren, uglavnom, zapadni i jugozapadni.

Dnevna temperatura vazduha od 17 do 24 stepena, saopšteno je iz Federalnog hidrometeorološkog zavoda.

—–

Biometeorološka prognoza

Biometeorološka prognoza je povoljna.

Većina populacije će biti boljeg raspoloženja i primjerene radne motivacije, a hronični bolesnici i meteoropate će osjetiti olakšanje.

Preporučljivo je prikladno se obući, u drugom dijelu dana umanjiti aktivnosti, obzirom da će biti toplije, uz nešto izraženiji osjećaj sparine.

—–

BIHAMK

Oprez zbog klizavog kolovoza i magle

Zbog kiše koja je padala tokom noći u većem dijelu BIH saobraća se po mokrom kolovozu, dok na dionicama u kotlinama upozoravamo na smanjenu vidljivost, zbog magle. Apelujemo na vozače da budu maksimalno oprezni, da drže odstojanje između vozila i da se obavezno pridržavaju mjera zaštite od koronavirusa.

Zbog radova na sanaciji mosta na dionici autoputa A-1 Visoko-Kakanj (kod mjesta Dobrinje), saobraćaj je obustavljen i preusmjerava se dvosmjerno, suprotnom kolovoznom trakom.

Isti režim saobraćaja (dvosmjerno, suprotnom kolovoznom trakom) aktuelan je i na dionici autoputa A-1 Lepenica-Tarčin , gdje su u toku radovi na redovnom servisiranju tunela: Vis, 25.novembar i Grab.

Na magistralnom putu Zenica-Nemila, kroz tunel Vranduk, od 05 do 21 sati saobraća se dvosmjerno. Od 21 sati do 00,30 sati vozila se propuštaju naizmjenično, dok je od 00,30 do 05 sati saobraćaj kroz tunel obustavljen. Za vrijeme obustave, vozila do 7,5 tona ukupne mase mogu koristiti obilaznicu kroz naselje Tetovo, a vozila iznad 7,5 tona alternativne pravce Doboj-Šićki Brod- Sarajevo i Žepče-Zavidovići-Olovo-Sarajevo. Zbog praznika,  sutra (petak) i u subotu neće biti obustava saobraćaja kroz tunel Vranduk.

Zbog sanacionih radova u tunelu Vinac (Jajce-Donji Vakuf), od 07 do 20 sati, saobraća se naizmjenično-jednom trakom. Od 20 do 07 sati saobraćaj se preusmjerava na obilaznicu oko tunela.

Na regionalnom putu Crna Rijeka-Mrkonjić Grad (Bjelajce), zbog aktuelnih radova obustavljen je saobraćaj i preusmjeren na alternativne pravce.

Izdvajamo i ostale dionice gdje je zbog sanacionih radova izmjenjen režim saobraćanja: Tuzla-Orašje, Jelah-Doboj, Donja Orahovica-Šićki Brod, Prozor-Jablanica, Sarajevo-Vogošća, Bugojno-Gornji Vakuf/Uskoplje i Sarajevo-Trnovo.

Pojačan je promet teretnih vozila na ulazu u BIH na graničnom prelazu Bosanska Gradiška. Na ostalim graničnim prelazima nema dužih zadržavanja.

Zbog međunarodnog praznika 1. Maj zabranjuje se prevoz eksplozivnih materija na području FBIH od danas u 15 sati do 03.05. do 24 sata.

Na području RS-a potpuna zabrana kretanja na snazi je u vremenu od 20 do 05 sati.

Zabrana kretanja za vrijeme praznika 1. maj na području RS-a trajaće od petka 1. 05. u 12 do subote, 2.05. u 5 sati ujutro. Također, od subote u 12 do nedjelje u 5 sati ujutro i od nedjelje u 12 do ponedjeljka u 5 sati ujutro.

———————————————-

Ulazak u BiH nije dozvoljen stranim državljanima, a izuzetak su određene kategorije ljudi (zdravstveni radnici, lica kojima je potrebno liječenje, prekograničnih radnika, službi i timova civilne zaštite, pripadnika snaga NATO-a i drugih zemalja partnerstva za mir, kao i NATO štaba u BiH, osoba s boravkom u BiH, osoba koje su u tranzitu kroz BiH bez zadržavanja i osoba koje imaju izdatu dozvolu od Vijeća ministara).

Ulazak u Hrvatsku i Crnu Goru dozvoljen je samo njihovim državljanima, strancima koji imaju prijavljen boravak i vozačima teretnih vozila.

Srbija je zatvorila granične prelaze prema BiH za sve prelaske, izuzev za robni promet koji se odvija preko prelaza: Karakaj, Vardište i Rača.

Privremeno su zatvoreni svi granični prelazi za pogranični saobraćaj između Hrvatske i Bosne i Hercegovine,saopšteno je iz BIHAMK-a.

R. K.

(NovaSloboda.ba)