SIPA u Mostaru lišila slobode Ukrajinca zbog krijumčarenja migranata

Policijski službenici Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) juče su u Mostaru lišili slobode jedno lice, državljana Ukrajine, zbog postojanja osnovane sumnje da je počinilo krivično djelo iz člana 189. Krivičnog zakona Bosne i Hercegovine krijumčarenje ljudi, saopšteno je danas iz SIPA-e.

Postupajući po naredbi Suda Bosne i Hercegovine, policijski službenici SIPA-e su, u saradnji sa policijskim službenicima Ministarstva unutrašnjih poslova Hercegovačko-neretvanskog kantona, pretresli osumnjičenog i putničko motorno vozilo kojim je upravljao, te tom prilikom otkrili osam  krijumčarenih lica, za koje je provjerama utvrđeno da su državljani Islamskih Republika Afganistan i Pakistan.

U skladu sa članom 66. Zakona o krivičnom postupku Bosne i Hercegovine, privremeno je oduzeto putničko motorno vozilo, za koje postoji osnovana sumnja da je korišteno prilikom organizacije prevoza migranata, kao i drugi predmeti, koji će poslužiti kao dokaz u daljem krivičnom postupku.

Osumnjičeno lice privedeno je u prostorije SIPA-e i nad njim se vrši kriminalistička obrada, nakon čega će, u skladu sa odredbama Zakona o krivičnom postupku Bosne i Hercegovine, uz odgovarajući izvještaj, biti predato u nadležnost Tužilaštvu Bosne i Hercegovine.

M. N.

(NovaSloboda.ba)