Milanović napustio obilježavanje operacije Bljesak zbog natpisa ‘Za dom spremni’

Predsjednik Republike Hrvatske Zoran Milanović u petak je u Okučanima napustio obilježavanje godišnjice vojno-policijske akcije Bljesak zbog ustaškog napisa “Za dom spremni” na majicama nekih okupljenih.

“Žao mi je, došao sam ovdje odati počast onima koji su pali za Hrvatsku. Pristali smo na sve elemente protokola, međutim ovdje se jedan od učrdnika, koji treba polagati vijenac prije mene, skinuo u uniformu sa znakom ‘Za dok spremni'”, rekao je Milanović novinarima, navodi Hina.

Dodao je kako su njegovi stavovi oko tog ustaškog natpisa poznati i da stoga u tome ne želi sudjelovati.

Ustvrdio je da je to stvar organizatora, Ministarstva hrvatskih boraca.

“Smatram to gaženjem žrtava i sjećanja na ovaj događaj. Ubuduće gdje god bude ovakva situacija, ja u tome neću učestvovati. Premijera i predsjednika Sabora razumijem, oni moraju”, istaknuo je Milanović.

Rekao je i da je o ovom događaju razgovarao s premijerom Andrejem Plenkovićem. “On je slegnuo ramenima. Imam razumijevanja za premijera, ali pozdravu ‘Za dom spremni’ ovdje nije mjesto”, poručio je predsjednik Milanović.

U Okučanima se u petak obilježava 25. godišnjica Vojno-policijska operacije “Bljesak”, kojom je nakon četiri godine okupacije oslobođena zapadna Slavonija, te je uspostavljen nadzor nad autocestom Zagreb-Lipovac i željezničkom prugom prema istočnoj Slavoniji.

Milanović je trebao zajedničkim vijencem i paljenjem svijeća s predsjednikom Hrvatskoga sabora Gordanom Jandrokovićem i predsjednikom Vlade Andrejem Plenkovićem odati počast poginulim u toj vojnoj operaciji.

(Fena)