Musa: Testirana 454 uzorka, od kojih je 12 pozitivno na Covid-19

Član Kriznog štaba Federalnog ministarstva zdravstva i šef Službe za epidemiologiju Zavoda za javno zdravstvo FBiH Sanjin Musa izjavio je danas da su u Federaciji BiH u protekla 24 sata testirana ukupno 454 uzorka, od kojih je 12 pozitivno na Covid-19.

Novi slučajevi registrovani su Srednjobosanskom, Zeničko-dobojskom, Zapadno-hercegovačkom i Hercegovačko-neretvanskom kantonu.

Musa je na konferenciji za medije dodao da je u FBiH do sada testirano ukupno 18.476 uzoraka, a Covid-19 je potvrđen kod 932 osobe. Prema polnoj strukturi, žene čine 55, a muškarci 45 posto. Što se tiče zdravastvenog stanja pacijanta, kako je kazao, u FBiH su trenutno hospitalizovana 34 pacijenta pozitivna na Covid-19, od kojih su tri na respiratoru. Do sada se oporavilo 385 pacijenata, odnosno 24 pacijenta u protekla 24 sata. Od 33 potvrđena smrtna ishoda u FBiH, 19 je muškaraca, 14 žena, a što se tiče starosna strukture, njih 67 posto je bilo u dobi više od 65 godina.

Musa se osvrnuo na mjere koje su potrebne kako bi se smanjio rizik od porasta broja oboljelih od Covida-19, a kako se ide u plan ublažavanja javno-zdravstvenih mjera socijalne distance.

“Ono što je najvažnije jeste da ovaj prenos treba biti kontrolisan, a to će se postići na način da se slučajevi identifikuju, testiraju, izoluju i da se radi praćenje kontakata. Takođe, vrlo su važni monitoring i kontrola ovih žarišta. Tako smo u proteklim danima imali slučaj Maglaj, gdje su epidemiološke ekipe kantona i lokalnih nadležnih zdravstvenih ustanova vrlo brzo reagovale i ovaj slučaj gotovo stavili pod kontrolu”, kazao je Musa tokom video obraćanja iz Vlade FBiH.

Posebno je naglasio važnost javno-zdravstvene infrastrukture, te da se i dalje treba raditi na njenom jačanju, kao i važnost provođenja preventivih mjera u radnim uslovima, što je pokazao slučaj u Maglaju.

Musa je dodao da je preporuke o sprečavanju infekcije u trgovinama, frizerskim i salonima ljepote i drugim uslužnim djelatnostima objavio Federalni zavod za javno zdravstvo na svojoj web stranici.  

(Fena)