Na brodu “Budva” zaplijenjeno 500 kg kokaina

Na brodu “Budva” u njemačkoj luci zaplijenjeno je 500 kilograma kokaina, saopštila je Uprava policije. U akciji policije uhapšena je jedna osoba.

Crnogorska policija je, u saradnji sa partnerskim službama Velike Britanije, Portugalije, Španije, Holandije, Savezne Republike Njemačke i američke Agencije DEA, realizovala još jednu međunarodna policijsku akciju, koja je rezultirala presijecanjem rute krijumčarenja kokaina iz Južne Amerike ka Evropi. U njemačkoj luci na brodu „Budva”, koji plovi pod crnogorskom zastavom, zaplijenjeno je oko pola tone  kokaina.

“Fokus crnogorske policije je posebno usmjeren na državljane Crne Gore, koji, najčešće kao mornari angažovani na inostranim brodovima, vrše kriminalnu aktivnost krijumčarenja kokaina iz Južne Amerike u Evropu, radi sticanja velike finasijske dobiti, te time narušavaju ugled crnogorskih pomoraca, koji na savjestan i profesionalan način obavljaju svoj posao i koji su decenijama bili prepoznati u svijetu kao visokoobrazovan i rukovodeći kadar na brodovima u mnogim pomorskim kompanijama širom svijeta”, saopšteno je iz policije.  

Zapljena kokaina u Njemačkoj je, kako se navodi, još jedan pokazatelj konkretne saradnje Uprave policije Crne Gore sa međunarodnim partnerima i spremnosti i odlučnosti  crnogoske policije da se stane na put organizovanom kriminalu. 

”Realizaciji policijske akcije je prethodila opsežna međunarodna istraga, kroz razmjenu informacija i opservaciju broda u Portugaliji, Španiji, Holandiji, Velikoj Britaniji i Njemačkoj. Crnogorska policija će, kao pouzdan partner, nastaviti punim kapacitetima da pruža doprinos u iniciranju i sprovođenju međunarodnih istraga, koje će dovesti do razotkrivanja pojedinaca i kriminlanih grupa, koje na ovaj način urušavaju ugled ove profesije, kao i same države”, navodi se u saopštenju.

Kako su saopštili, zbog daljeg nesmetanog toka istrage i aktivnosti koje se sprovode u SR Njemačkoj, trenutno nisu u mogućnosti saopštavati više detalja u vezi konkretnog predmeta.