Francuska državna željeznička kompanija izgubila oko dvije milijarde eura prihoda

Francuska državna željeznička kompanija SNCF izgubila je oko dvije milijarde evra prihoda zbog pandemije virusa korona, rekao je direktor kompanije Jean-Pierre Farandou, dodajući da će biti potrebna pomoć države.

Francuska je apelovala na građane da ostanu kod kuće i izbjegavaju javni transport, nakon što je u ovoj zemlji od posljedica infekcije umrlo više od 24.500 ljudi.

“Zbog virusa smo izgubili oko dvije milijarde evra. Mislim da ćemo morati zatražiti pomoć države”, rekao je Farandou za Radio Frans inter.

Ova željeznička kompanija, koja se prošle godine sučila sa štrajkovima, najavila je mogućnost otpuštanja radnika ako oporavak bude išao presporo.

Vlada je već iznijela plan pomoći za kompanije, kao što su Air France i Renault sa zajmovima, koje će garantovati država.

Nakon ukidanja blokade 11. maja, ljudi će i dalje morati da ostanu u radijusu od 100 kilometara od svojih kuća.

Saobraćaj na malim razdaljinama, odnosno vozovi gradskog prevoza, radiće sa oko 60 posto kapaciteta, ali se povratak na 100 posto očekuje tek u junu. Međutim, saobraćanje brzih vozova na dugim relacijama i dalje će ostati na minimalnom nivou.

(Srna)