Franjo Arapović Iz Lokomotive do Cibone i košarkaških visina

Da je mostarska Lokomotiva bila izvor talenata, pokazuje i primjer Franje Arapovića, koji sa 15 godina oblači dres „lokosa“. Ovaj stasiti gorostas, rođen u Slipčićima kod Mostara, sa visinom od 215 cm, bio je pravo otkrovenje.

Malo je poznato da ga je Tofa Bajgorić privolio da se počne baviti košarkom. U Lokomotivi je trenirao Franjin stariji brat Filip i rekao da ima mlađeg i višeg brata, ali se stidi da dođe u klub. Tofa Bajgorić je otišao u EMŠC (industrijsku školu) i doveo ga na Kantarevac i tako je sve počelo, sjeća se Mlađan Vučinić.

Odmah po dolasku u Lokomotivu, javljaju se problemi sa opremom. Dres koji je zadužio bio je prekratak, a patike sa brojem 50 bilo je teško naći na tržištu.

Na Kantarevcu i u sportskoj dvorani Bijeli brijeg savladavao je početno gradivo iz atraktivne i omiljene igre pod obručima. Treneri Mlađan Vučinić i Jovo Kurilić vjerovali su u njegove mogućnosti, dobro procijenivši Arapovićeve afinitete prema tom sportu.

Stručno vođstvo „lokosa“ željelo je da ga što prije ubaci u veću vatru. I taj gorostas od dječaka našao se ubrzo među dvanaestoricom prvotimaca. Sve dužu minutažu dobijao je u prvoj petorci. To se dogodilo već na proljeće 1980. Godine, kada je bio petnaestogodišnjak. Sa starijim i iskusnijim Čilićem, Manjgom, Bubalom, Bovanom, Šakotom, Lasićem, Volarićem, Mitranićem, Crnogorcem, Andrićem i Omanovićem, Franjo Arapović je vojevao u Prvoj republičkoj ligi BiH, u konkurenciji dvanaest klubova. I tako je u Mostaru savladao „abecedu“ košarkaške igre, naučio osnovne elemente njene tehnike i taktike.

Za Lokose je igrao od 1980 do 1983. godine, kad po njega u Mostar došao čuveni trener Mirko Novosel i odveo ga u zagrebačku Cibonu. Od brojnih obećanja koje je dala, Cibona je samo poslala sportski opremu I učestvovala na tradicionalnim košarkaškim turnirima u Mostaru.

Svoje najveće uspjehe, Franjo Arapović ostvaruje u košarkaškoj reprezentaciji Jugoslavije,a potom i u dresu Republike Hrvatske. Učesnik je Olipijskih igara u Seulu 1988. godine, 1992. godine u Barceloni, Svjetskog prvenstva u Madridu 1986. godine, Evropskog prvenstva 1993. godine u Njemačkoj.

A kada se osvrće na te sportske uspjehe i pothvate, Njofra se sigurno sjeti i svojih prvih košarkaških koraka načinjenih u matićnom klubu „Lokomotiva“ iz Mostara.

Emir Krpo

(NovaSloboda.ba)