Oblačno s kišom

Jutros je u Hercegovini pretežno vedro, a u Bosni oblačno vrijeme sa kišom ili rosuljom u većini područja.

Temperature vazduha u 08 sati: Bjelašnica 0 stepeni, Bugojno 4, Ivan Sedlo, Sokolac 5, Sarajevo 6, Livno, Sanski Most, Srebrenica 8, Banja Luka, Gradačac, Prijedor 9, Bihać, Grude, Široki Brijeg, Tuzla, Zvornik 10, Bijeljina, Doboj 11, Trebinje 12, Mostar, Neum 14 stepeni.

Danas će u Bosni prije podne preovladavati pretežno oblačno vrijeme, povremeno sa slabom kišom. Poslije podne smanjenje naoblačenja. Slabih padavina može biti još ponegdje na istoku Bosne. U Hercegovini sunčano uz malo do umjereno oblačno. Poslije podne rijetki lokalni pljuskovi su mogući na istoku i jugoistoku Hercegovine.

Vjetar u Bosni slab do umjeren, uglavnom, zapadni i sjeverozapadni, a u Hercegovini umjerena bura.

Dnevna temperatura vazduha od 12 do 18, na jugu do 23 stepena, saopšteno je iz Federalnog hidrometeorološkog zavoda.

—–

Biometeorološka prognoza

Tmurno vrijeme negativno će djelovati na raspoloženje većine populacije.

Usljed porasta sadržaja vlage u vazduhu, nešto jači osjećaj hladnoće u jutarnjim satima, takođe, bi mogao uzrokovati probleme osjetljivim osobama, izraženije u unutrašnjosti zemlje.

Preporučljivo je umanjiti aktivnosti i boravak na otvorenom..

—–

BIHAMK

Na graničnim prelazima nema dužih zadržavanja

Zbog radova na sanaciji mosta na dionici autoputa A-1 Visoko-Kakanj (kod mjesta Dobrinje), saobraćaj je obustavljen i preusmjerava se dvosmjerno suprotnom kolovoznom trakom.

Zbog sanacionih radova u tunelu Vinac, na magistralnom putu Jajce-Donji Vakuf, od 07 do 20 sati saobraća se naizmjenično, jednom trakom. Od 20 do 07 sati saobraćaj se preusmjerava na obilaznicu oko tunela.

Na magistralnom putu Zenica-Nemila (kroz tunel Vranduk) od 05 do 21 sat saobraća se dvosmjerno. Od 21 sat do 00,30 sati vozila se propuštaju naizmjenično, dok je od 00,30 do 05 sati saobraćaj kroz tunel obustavljen. Za vrijeme obustave, vozila do 7,5 tona ukupne mase mogu koristiti obilaznicu kroz naselje Tetovo, a vozila iznad 7,5 tona alternativne pravce Doboj-Šićki Brod- Sarajevo i Žepče-Zavidovići-Olovo-Sarajevo.

Na regionalnom putu Crna Rijeka-Mrkonjić Grad (Bjelajce), zbog aktuelnih radova obustavljen je saobraćaj i preusmjeren na alternativne pravce.

Na graničnim prelazima nema dužih zadržavanja.

Zbog međunarodnog praznika 1. Maj zabranjen je prevoz eksplozivnih materija na području FBIH večeras do ponoći.

Na području FBIH potpuna zabrana kretanja biće na snazi večeras od 22 sata do sutra ujutro do 05 sati.

Zabrana kretanja za vrijeme praznika na području RS-a stupa na snagu danas u 12 sati i traje do sutra (4.05.) do 5 sati ujutro.

Vozače molimo da putuju samo u nužnim situacijama i da se pridržavaju mjera zaštite od koronavirusa.

——————————————–

Ulazak u BiH nije dozvoljen stranim državljanima, a izuzetak su određene kategorije ljudi (zdravstveni radnici, lica kojima je potrebno liječenje, prekograničnih radnika, službi i timova civilne zaštite, pripadnika snaga NATO-a i drugih zemalja partnerstva za mir, kao i NATO štaba u BiH, osoba s boravkom u BiH, osoba koje su u tranzitu kroz BiH bez zadržavanja i osoba koje imaju izdatu dozvolu od Vijeća ministara).

Ulazak u Hrvatsku i Crnu Goru dozvoljen je samo njihovim državljanima, strancima koji imaju prijavljen boravak i vozačima teretnih vozila.

Srbija je zatvorila granične prelaze prema BiH za sve prelaske, izuzev za robni promet koji se odvija preko prelaza: Karakaj, Vardište i Rača.

Privremeno su zatvoreni svi granični prelazi za pogranični saobraćaj između Hrvatske i Bosne i Hercegovine,saopšteno je iz BIHAMK-a.

R. K.

(NovaSloboda.ba)