Pandarovski: Ne treba nam EU po cijenu kažemo da nismo Makedonci

Predsjednik Sjeverne Makedonije Stevo Pendarovski poručio je da Makedoncima ne treba članstvo u EU ako je cijena ulaska da kažu da to nisu i da jezik kojim govore nije makedonski.

Makedonski jezik, istakao je Pendarovski, predstavlja istorijsku činjenicu i međunarodno je priznat 1974. godine, a UN su ga verifikovale 1977. godine, dok je makedonski standardni jezik kodifikovan 1946. godine.

Komentarišući izjavu Bugarske priloženu zaključcima Savjeta za opšte poslove EU, koja se tiče zahjteva Sofije kada je riječ o makedonskom jeziku, Pendarovski je rekao da je to “najrigidnija” odredba u deklaraciji bugarskog parlamenta.

“Pročitao sam rečenicu dva-tri puta. Kad sam pročitao prvi put, nisam mogao da vjerujem da u 21. vijeku neko može da osporava nečiji jezik, njegov višedecenijski naziv, uprkos činjenici da je kodifikovan”, rekao je Pendarovski za televiziju “Alsat-M”.

Prema njegovim riječima, deklaracija bugarskog parlamenta je protiv nekoliko osnovnih principa sporazuma Skoplja i Sofije i može da postane “prava politička prepreka” u usvajanju pregovaračkog okvira između Evropske komisije i Sjeverne Makedonije u junu, prenose beogradski mediji.

(Srna)