Turska poslala pomoć u skoro 60 država svijeta

Šef Direkcije za komunikacije pri uredu turskog predsjednika Fahrettin Altun rekao je da će Republika Turska nastaviti pomagati svojim saveznicima, prijateljima i svima kojima je potrebna pomoć u borbi protiv pandemije COVID-19.

“Drugi avion s medicinskom pomoći stigao je u SAD u znak solidarnosti s našim NATO saveznikom. Nastavićemo podržavati naše saveznike, prijatelje i one kojima je pomoć potrebna širom svijeta. To nije stvar politike, već humanitarnog pristupa našeg predsjednika Erdogana i naše zemlje”, naveo je Altun u poruci na Twitteru, u kojoj se osvrnuo na pomoć koju Turska pruža zemljama u jeku pandemije.

On je, takođe, kazao da je turska pomoć u medicinskoj opremi poslata i Somaliji i da se u tom kontingentu nalaze i respiratori koji su turski proizvod i koji su prvi put poslati izvan Turske.

Ističući kako je Turska dobila brojne pozitivne reakcije na pomoć koju je posla u skoro 60 država širom svijeta, Altun je kazao da je Turska i prije pandemije bila svjetski lider po izdvajanju sredstava za humanitarnu pomoć u omjeru sa bruto nacionalnim proizvodom (BDP).

“Shodno velikodušnošću našeg društva, u našoj zemlji i dalje zbrinjavamo četiri miliona izbjeglica. U svijetu niti jedna druga zemlja ne zbrinjava toliko izbjeglica“, poručio je Altun, prenosi Anadolu Agency (AA).

(Fena)