UIO: Pad indirektnih poreza u BiH za 97 miliona KM

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Prihodi od indirektnih poreza u Bosni i Hercegovini u prva četri mjeseca ove godine iznosili su dvije milijarde i 393 miliona KM i manji su za 97 miliona KM ili 3,89 posto u odnosu na isti period lani, potvrđeno je danas iz Uprave za indirektno oprezivanje u BiH.

Nakon što je UIO izvršila povrat PDV-a privrednoj zajednici u BiH, u iznosu od 429 miliona KM, neto prikupljeni prihodi koji su otišli u raspodjelu korisnicima, a to su država, entiteti i Brčko Distrikt, iznosili su milijardu i 964 miliona KM i manji su za 55 miliona KM u odnosu na prihode, koje su sa Jedinstvenog računa korisnici dobili u istom periodu 2019. godine.

“Zaključno sa martom ove godine, prihodi od indirektnih poreza bilježili su rast, ali je zbog smanjene ekonomske aktivnosti uzrokovane virusom korona zabilježen pad prihoda od 23 posto u aprilu 2020. godine, kad je prikupljeno 511 miliona KM indirektnih poreza, što je za 156 miliona KM manje u odnosu na april prošle godine”, saopštili su iz UIO.

Za finansiranje državnih institucija u prva četri mjeseca 2020. godine, raspoređen je iznos od 246 miliona KM. Federaciji BiH ukupno je pripala milijarda i 88 miliona miliona KM, Republici Srpskoj 556 miliona KM, a Brčko Distriktu 59 miliona KM.

Po osnovu posebne putarine za izgradnju autoputeva i izgradnju i rekonstrukciju drugih puteva (0,25 KM), Federacija BiH je dobila dodatnih 66,1 milion KM, Republika Srpska 43,7 miliona KM i Distrikt Brčko 2,2 milion KM. Razlika predstavlja rezervu na posebnom računu za putarinu u iznosu od 0,25 KM.