Borenović uputio zahtjev za smjenu ministra Staše Košarca

Kolegiju Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH i predsjedavajućem Vijeća ministara BiH da pokrenu postupak za smjenu ministra vanjske trgovine i ekonomskih odnosa Staše Košarca, zbog njegovog učešća na privatnoj zabavi u sarajevskom restoranu u vrijeme zabrane okupljanja, kao i drugih mjera prevencije, zbog pandemije koronavirusa.

Jutros je, kaže Borenović, očekivao da će Košarac sam podnijeti ostavku, ali “očito moralna odgovornost ne postoji u društvu u RS”, zbog toga traži njegovu smjenu.

“Očigledno se Zoran Tegeltija i Nebojša Radmanović puno ne pitaju, pa pozivam Milorada Dodika, koji je uzurpirao sve funkcije u RS-u, da smijeni svog ministra”, rekao je Borenović, koji je poslanik u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH.

Vlast se, ističe Borenović, bahato ponaša u vrijeme mjera zbog pandemije koronavirusa, pravi veselje u restoranima, zatvorenim za rad, uz muziku, čime šalju najružniju sliku svom narodu.

Za svaku osudu je, kaže, takvo ponašanje vlastodržaca, “koji opojeni moći rade što hoće, nepoštujući pravila koja sami donose”.

“Ti ljudi moraju biti smijenjeni i sankcionisani, a zaslužuju i društevnu osudu”, rekao je Borenović na konferenciji za novinare u Banjoj Luci, ističući da se ovim šalje poruka da jedna mala grupa može da radi sve što hoće, što nije dobro.

“Prvi Dodik nije poštovao karantin, što je vrhunac licemjera, zatim su koristili stranačke mreže za podjelu pomoć iz Centra za socijalni rad Banja Luka, a onda su počeli da se sastaju u zatvorenim objektima, dok građani gotovo dva mjeseca sjede u svojim kućama i ne slave ni svoje praznike”, dodao je predsjednik PDP-a.

(Fena)