Obilježavanje 40. godišnjice smrti Josipa Broza Tita

U povodu obilježavanja 40 godina od smrti Josipa Broza Tita, delegacija Saveza antifašista i boraca NOR-a Bosne i Hercegovine, te predstavnici brojnih boračkih udruženja iz Sarajeva položili su cvijeće na spomenik drugu Titu u Kampusu Univerziteta u Sarajevu i odali poštu čovjeku, koji je svojim radom i djelovanjem ostavio neizbrisiv trag u istoriji, navodi se u današnjem saopštenju SABNOR-a BiH.

Bilo je to dirljivo sjećanje na vrijeme rasta i napretka BiH društva, ali i podsjećanje da i danas imamo šta učiti i naučiti od Josipa Broza. Širom Bosne i Hercegovine brojna udruženja antifašista, takođe, su na biste druga Tita i druga spomen obilježja položili cvijeće, te organizirali druge oblike sjećanja i odavanja pošte.

Jučešnje obilježavanje četrdesetogodišnjice smrti druga Tita, uvod je u niz majskih aktivnosti antifašista. Sve je skromnije u obimu zbog mjera zaštite od širenja corona virusa, ali ne manje važno i dostojanstveno.

U tom smislu, već u subotu, 9. maja, a u povodu obilježavanja 77 godina Bitke za ranjenike i 75 godina pobjede nad fašizmom, u Jablanici na platou ispred Muzeja Bitke za ranjenike sa početkom u 12,05 sati delegacije SABNOR BiH, opštine Jablanica, UABNOR Jablanica i društva Josip Broz Tito iz Jablanice položiće cvijeće i obratiti se medijima.

(NovaSloboda.ba)