Sunčano do umjereno oblačno

Jutros je u Bosni i Hercegovini bilo sunčano vrijeme uz malo do umjereno oblačno.

Temperature vazduha u 08 sati: Bjelašnica 2 stepena, Bugojno 4, Ivan Sedlo 5, Livno i Sarajevo 7, Drvar, Jajce, Prijedor, Sanski Most, Zenica i Zvornik 8, Banja Luka, Bihać i Tuzla 9, Grude i Stolac 10, Široki Brijeg i Trebinje 11, Gradačac 12, Mostar 13, Neum 14 atepeni.

Danas se u Bosni i Hercegovini očekuje malo do umjereno oblačno i sunčano vrijeme. Poslije podne, porast oblačnosti u Bosni, a u Hercegovini krajem dana. Sredinom dana, slaba kiša se očekuje u Posavini, a tokom poslijepodneva i u večernjim satima, kiša se očekuje u većem dijelu Bosne i sjevernim djelovima Hercegovine.

Vjetar slab do umjeren zapadnog i sjeverozapadnog smjera.

Najviš dnevna temperatura vazduha od 18 do 25 stepeni, saopšteno je iz Federalnog hidrometeorološkog zavoda.

—–

Biometeorološka prognoza

Biometeorološke prilike su relativno povoljne.

Stabilnije vrijeme, uz duže sunčane intervale i umjerene temperature, ugodno će djelovati na većinu stanovništva.

Tegobe kod hroničnih bolesnika i meteoropata neće biti suviše izražene.

Tokom jutarnjih sati poželjno je posvetiti pažnju oblačenju, obzirom da će biti svježije.

U drugom dijelu dana opšta slika će se djelimično pogoršati, izraženije u unutrašnjosti.

—–

BIHAMK

Slabiji promet vozila

U većem dijelu BiH saobraća se po pretežno suhom i mjestimično vlažnom kolovozu, uz slabiji promet vozila.

Zbog radova na redovnom servisiranju tunela Vis, 25.novembar i Grab na dionici autoputa A-1 Tarčin-Lepenica saobraća se dvosmjerno, suprotnom kolovoznom trakom.

Zbog radova na sanaciji mosta na dionici autoputa A-1 Visoko-Kakanj (kod mjesta Dobrinje), saobraćaj je obustavljen i preusmjerava se dvosmjerno suprotnom kolovoznom trakom.

Zbog sanacionih radova u tunelu Vinac, na magistralnom putu Jajce-Donji Vakuf, od 07 do 20 sati saobraća se naizmjenično, jednom trakom. Od 20 do 07 sati saobraćaj se preusmjerava na obilaznicu oko tunela.

Na magistralnom putu Zenica-Nemila (kroz tunel Vranduk) od 05 do 21 sat saobraća se dvosmjerno. Od 21 sat do 00,30 sati vozila se propuštaju naizmjenično, dok je od 00,30 do 05 sati saobraćaj kroz tunel obustavljen. Za vrijeme obustave, vozila do 7,5 tona ukupne mase mogu koristiti obilaznicu kroz naselje Tetovo, a vozila iznad 7,5 tona alternativne pravce Doboj-Šićki Brod- Sarajevo i Žepče-Zavidovići-Olovo-Sarajevo.

Na izlazu iz Doboja (smjer ka autoputu i Derventi) u naselju Bare izvode se sanacioni radovi, zbog čega se u terminu od 07 do 18 sati saobraća usporeno, naizmjeničnim propuštanjem vozila. S obzirom da je ovo frekvenan put, formiraju se duže kolone vozila u oba smjera.

Na regionalnom putu Crna Rijeka-Mrkonjić Grad (Bjelajce), zbog aktuelnih radova obustavljen je saobraćaj i preusmjeren na alternativne pravce.

Pojačan je promet teretnih vozila na izlazu iz BiH na graničnom prelazu Bosanska Gradiška. Na ostalim graničnim prelazima nema dužih zadržavanja.

Vozače molimo da putuju samo u nužnim situacijama i da se pridržavaju mjera zaštite od koronavirusa.

———————————————-

Na području RS-a potpuna zabrana kretanja na snazi je svakodnevno u vremenu od 20 do 05 sati.

Ulazak u BiH nije dozvoljen stranim državljanima, a izuzetak su određene kategorije ljudi (zdravstveni radnici, lica kojima je potrebno liječenje, prekograničnih radnika, službi i timova civilne zaštite, pripadnika snaga NATO-a i drugih zemalja partnerstva za mir, kao i NATO štaba u BiH, osoba s boravkom u BiH, osoba koje su u tranzitu kroz BiH bez zadržavanja i osoba koje imaju izdatu dozvolu od Vijeća ministara).

Privremeno su zatvoreni svi granični prelazi za pogranični saobraćaj između Hrvatske i Bosne i Hercegovine.

Ulazak u Hrvatsku i Crnu Goru dozvoljen je samo njihovim državljanima, strancima koji imaju prijavljen boravak i vozačima teretnih vozila.

Srbija je zatvorila granične prelaze prema BiH za sve prelaske, izuzev za robni promet koji se odvija preko prelaza: Karakaj, Vardište i Rača,saopšteno je iz BIHAMK-a.

R. K.

(NovaSloboda.ba)