U Britaniji većina oboljelih od COVID-19 razvije antitijela

Britanske studije pokazuju da većina oboljelih od COVID-19 razviju antitijela, ali se još uvijek ne zna steknu li time imunitet, izjavio je britanski epidemiolog Jonathan Van-Tam.

“Velika većina oboljelih od COVID-19 razvila je antitijela u svom krvotoku. Sljedeće pitanje je štite li ih ta antitijela od novih zaraza. Bolest nije prisutna dovoljno dugo da bismo dali odgovor na to pitanje s ikakvom sigurnošću”, rekao je on novinarima.

Britanski ministar zdravstva Matt Hancock dodao je da je britanska vlada u pregovorima sa švicarskom farmaceutskom kompanijom Roche o testiranju na antitijela, prenosi Al Jazeera Balkans.

Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) nije sigurna da antitijela štite od ponovne zaraze novim koronavirusom, rekao je sredinom aprila Mike Ryan, čelni stručnjak te organizacije nadležan za vanredna stanja.

Ryan je napomenuo da čak i ako su antitijela efikasna, vrlo malo toga ukazuje da ih je razvio veliki broj ljudi, te da tako omogućavaju “imunitet krda” za širu populaciju.

“Mnogo preliminarnih informacija koje nam sada dolaze ukazuju da je prilično mali postotak populacije stvorio antitijela. Očekivanja su da je većina u društvu moguće razvila antitijela, ali opštći podaci ukazuju suprotno, tako da to neće moći riješiti problem koji imaju vlade”, kazao je Ryan.

(Fena)