„Krimolovci“ u aprilu: Zaprimljeno ukupno 253 prijava

Policijski službenici Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) u aprilu 2020. godine registrovali su ukupno 192 pozivana telefonskoj liniji „Krimolovci“, od kojih je sedam bilo sa korisnim informacijama o počinjenim ili planiranim krivičnim djelima i počiniocima, na osnovu kojih je sačinjeno isto toliko kriminalističko-obavještajnih izvještaja.

Pored toga, putem elektronskog obrasca za prijavu krivičnog djela zaprimljena je ukupno 61 prijava, od kojih je 12sa korisnim informacijama o počinjenim ili planiranim krivičnim djelima i počiniocima, na osnovu kojih je sačinjeno isto toliko kriminalističko-obavještajnih izvještaja.

Najveći broj informacija odnosio se na krivična djela u vezi sa opojnim drogama, zloupotrebom službenog položaja, privrednim kriminalom,  krijumčarenjem i ostalim krivičnim djelima. Od ukupnog broja zaprimljenih informacija putem „Krimolovaca“ i elektronskog obrasca, 14je proslijeđeno na dalje postupanje nadležnim policijskim organima u Bosni i Hercegovini, a po pet je postupala i SIPA.

U aprilu je pristiglodevet povratnih informacija od nadležnih policijskih i drugih organa koje su u vezi sa ranije dostavljenim informacijama zaprimljenim putem „Krimolovaca“ ili elektronskog obrasca za prijavu krivičnog djela.

Pored toga, policijski službenici SIPA-e dali su 22 savjeta građanima koji su ih kontaktirali putem anonimnog i besplatnog telefonskog broja „Krimolovci“ – 080 020  505.

M. N.

(NovaSloboda.ba)