Porezna uprava: U FBiH 507.972 zaposlene osobe

Porezna uprava Federacije BiH objavila je najnovije podatke, prema kojima ukupan broj zaposlenih u Federaciji BiH na dan 1. maja ove godine, po prebivalištu osiguranika, iznosi 507.972, dok po sjedištu poslodavca ukupan broj zaposlenih iznosi 508.248.

Objavljeni podaci o zaposlenim osobama su kreirani na osnovu obrazaca koji su procesuirani do posljednjeg statusa i proslijeđeni nadležnim vanbudžetskim fondovima. Razlika u broju zaposlenih prema prebivalištu i mjestu rada zasnovana je na proceduri generisanja i vrsti podataka, pojasnili su iz PU FBiH.

Naime, broj zaposlenih se bazira na prebivalištu zaposlenika (JMBG) bez obzira gdje je osoba zaposlena (u opštini prebivališta ili drugoj opštini ili u istom kantonu ili drugom kantonu), a broj zaposlenih prema mjestu rada, odnosno prema mjestu poslodavca (JIB-a), generisan je prema broju zaposlenih kod obveznika uplate doprinosa, bez obzira da li se radi o punom ili nepunom radnom vremenu, ili gdje uposlenik ima prebivalište (može biti iz opštine gdje je zaposlen, ali može biti iz druge opštine ili drugog kantona), tako da je razlika u broju za onu vrijednost koja odgovara broju osoba koje imaju dva ili više radnih mjesta sa nepunim radnim vremenom, navode iz Porezne uprave Federacije BiH.

(Fena)