Sakupljeno preko 6 miliona USD za oko 800 teniserki i tenisera

Vodeće svjetske teniske organizacije (ITF, ATP, WTA) i četiri Grand Slam turnira (Australian Open, Roland Garros, Wimbledon, US Open) sakupili su više od 6 miliona američkih dolara za kreiranje Programa pomoći igračima, kome je cilj finansijski pomoći teniserkama i teniserima, koji su posebno pogođeni pandemijom bolesti Covid-19, stoji u zajedničkom saopštenju.

Teniska sezona je zaustavljena početkom marta, a nastavka neće biti najmanje do 13. jula, što je mnoge teniserke i tenisere ostavilo bez prihoda. Stvoreni fond bi trebao pomoći oko 800 igračica i igrača da lakše prebrode višemjesečnu neaktivnost.

Udruženje teniskih profesionalaca (ATP) i Ženskoteniska udruženje) brinuće za finansjsku distribuciju Programa pomoći igračima, a njime će biti obuhvaćen jednak broj teniserki i tenisera, kako onih koji se natječu u pojedinačnoj konkurenciji, tako i onih koji nastupaju samo u parovima. Ko će dobiti pomoć biće određeno prema nekoliko parametara među kojima su renking igrača, prethodna zarada od turnirskih nagrada, te još nekolicina kriterija koje su dogovorili svi uključeni, prenosi Hina. Vodeće teniske organizacije i Grand Slam turniri očekuju da će se fond s vremenom povećavati dodatnim donacijama, a da će se sredstva prikupljati iz inicijativa, kao što su aukcije, igračke