Štab CZ: Epidemiološka situacija u HNK-u se stabilizuje

Epidemiološka situacija na području Hercegovačko-neretvanskog kantona se stabilizuje, s obzirom da u tom kantonu u protekla tri do četiri dana nema pozitivnih osoba na covid-19, izvijestio je u srijedu na konferenciji za novinare Štab civilne zaštite HNK-a.

Prof. dr. Jurica Arapović, specijalist infektolog SKB Mostar, kazao je kako je u mostarskoj “covid-bolnici” trenutno sedam bolesnika, od kojih dva na respiratoru izrazito teškog kliničkog stanja, tri na terapiji kisikom, ostali su stabilno i bez značajnijih pogoršanja, dok su juče dva bolesnika otpuštena na kućno liječenje.

Prema njegovim riječima, u protekla 24 sata ukupno je testirano 239 uzoraka i nije bilo pozitivnih rezultata.

Arapović se osvrnuo na proteklih “50 dana covida” i podsjetio kako u SKB Mostar, uz Hercegovačko-neretvansku, gravitira i stanovništvo Zapadnohercegovačko iKantona 10.

“S područja ta tri kantona, koje gravitiraju u SKB Mostar i “covid-bolnici”, do sada je evidentirano ukupno 388 covid-bolesnika, od ukupno 5203 testirana uzorka. Ukupno je zabilježeno 17 smrtnih ishoda, što čini smrtnost na ovim prostorima 4,4 posto”, istakao je dr. Arapović.

Od 17 preminulih, 10 je muškaraca i 7 žena, a prosječna starost preminulih 73 godine. Najmlađa preminula osoba imala je 53 godine, a najstarija 98 godina.

“Od ukupno 388 bolesnika, njih 63 liječeno je u SKB Mostar, odnosno ‘covid-bolnici’ i većina njih je imala teže i srednje teške kliničke slike, upale respiratornog trakta i bolesti nalik na SaRS”, kazao je dr Arapović. 

Prosječna starost svih bolesnika koji su liječeni u “covid-bolnici” bila je oko 63 godine, od kojih je 51 posto muškaraca, a 49 posto žena.

“S današnjim danom, od 388 evidentiranih bolesnika izliječeno je njih 205 što čini 53 posto od ukupno oboljelih i s vremenom će se taj broj povećavati. Ono što me posebno raduje je to što zadnjih 15 dana bilježimo stagnaciju broja bolesnika, što možemo shvatiti kao dobar rad medicinskog osoblja koji primarno brine za ove bolesnike”, ustvrdio je dr. Arapović.

On je napomenuo kako sada slijedi jedno rizično razdoblje od dvije do tri sedmice, u kome se preporučuje oprez i pridržavanje svih propisanih epidemioloških mjera, zbog eventualne pojave “epidemiološkog repa”.

“Svjesni smo činjenice da se ublažavaju mjere i nadam se da će pozitivna epidemiološka slika uroditi plodom da krajem ovog i početkom sljedećeg mjeseca možemo normalizovati stanje na nekakav nivo prije ove epidemije”, poručio je dr.Arapović.

Na konferenciji se obratio i direktor Zavoda za javno zdravstvo HNK-a, prim. dr. Nermin Avdić, koji je, između ostalog, kazao kako su sve dosadašnje mjere u HNK-u donesene s ciljem i da bile su neophodne, a posebno zabrana kretanja između opština, koja je bila potrebna zbog ozbiljne situacije u Čitluku.

Govoreći o trenutnom stanju, kazao je kako je primjetna stabilizacija stanja u HNK-u, ali da se mora “osloboditi regija da bi se moglo kazati da smo slobodni”.

Poručio je kako se covid-19 ne smije ignorisati, nego da se mora prihvatiti da je on s nama i da postoji mogućnost njegovog povratka zimi.

Savjetnik predsjednika Vlade HNK-a Darko Juka podsjetio je kako je Mostar prvi u Bosni i Hercegovini organizovao rad “covid-bolnice” i dodao kako su sve mjere u HNK-u prije nego što su donesene, pomno razmatrane i usaglašene sa strukom.

Juka je kazao kako u HNK-u lagano iz fokusa izlazi zdravstveno-epidemiološki dio, ali da u fokus sada dolaze privreda, pitanje nezaposlenosti i normalizacija života, na čemu, dodao je, kantonalna vlada jako dugo neumorno radi. Kako je najavio, uskoro je moguće očekivati i “korona zakon” na području HNK-a.

(Fena)