Vlada HNK: Kroz rebalans budžeta osigurati dva miliona KM za poticaje

Ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Hercegovačko-neretvanskog kantona Donko Jović kazao je kako je kantonalna vlada na zadnjem zasjedanju usvojila Program podsticaja za poljoprivredu u onom iznosu kako je to predviđeno u budžetu za 2020. godinu (1,32 miliona maraka), a da je namjera Vlade taj iznos povećati kroz rebalans kantonalnog budžeta.

“Mi ćemo u rebalansu pokušati naći mogućnost da pojačamo iznos sredstava za podsticaje. Nadam se da ćemo imati oko dva miliona maraka za podsticaje iz svojih sredstava, a koliko sredstava ćemo imati iz drugih izvora vidjećemo kada bude usvojen budžet”, kazao je ministar Jović na konferenciji za novinare Vlade i Kriznog štaba civilne zaštite HNK-a.

Dodao je kako je Vlada HNK-a Programom podsticaja nastojala obuhvatiti što širi spektar biljne proizvodnje.

“Nismo zanemarili ni segmente stočarske proizvodnje. Danas smo na sastanku olabavili određene kriterije za apliciranje na podsticaj, kako bi širi sloj proizvođača mogao bio validan za podnošenje zahtjeva”, dodao je ministar Jović.

Što se tiče “korona zakona”, Jović je istakao kako Vlada HNK-a radi na njemu i da će se naći u skupštinskoj proceduri zajedno s rebalansom kantonalnog budžeta.

Ministar saobraćaja i veza HNK-a Stjepan Krasić govorio je o aktuelnostima u toj oblasti, podsjetivši da je Vlada HNK-a prije dva dana usvojila Plan i program Uprave za ceste Ministarstva saobraćaja i veza za 2020. godinu, čime se “oživljava ili drži na životu realni sektor, barem kada je riječ o cestogradnji”.

“U Planu i programu je predviđeno da se sve ono što je ranije započeto nastavi i u ovoj godini. Takođe, planirani su i novi projekti u okviru održavanja. Mi dobijamo očuvanje projektovanog stanja regionalnih cesta za koje je zadužen ovaj kanton, a s druge strane povećamo bezbjednost posebno u prošloj i ovoj godini. To smo učinili na nekoliko važnih mostova preko jezera i preko rijeke Neretve”, kazao je ministar Krasić.

(Fena)