Američka ambasada uručila donaciju domovima zdravlja

Predstavnici CIMIC tim američke ambasade u BiH u Čapljini su uručili donaciju zaštitnu opremu za borbu protiv covida-19 domovima zdravlja u Mostaru, Nevesinju, Crvenom krstu Mostar i Oružanim snagama BiH.

“Ovo je jedna mala pomoć koja je usmjerena prema Oružanim snagama BiH, prema 4 pješačkoj brigadi, domovima zdravlja u Mostaru i Nevesinju i Crvenom krstu Grada Mostara. Donirana sredstva će u značajnoj mjeri pomoći Oružanim snagama BiH u sprečavanju širenja covida-19”, kazao je komandir 4. pješačke gardijske brigade OS BiH, brigadir Zdravko Rezo.

Direktor Doma zdravlja Mostar Mario Kordić istakao je kako će donirana oprema pomoći zdravstvenim radnicima u sljedećoj fazi borbe protiv epidemije.

“Radi se o pumpama za dezinfekciju, što nam je u ovom trenutnu najpotrebnije. Situacija s covidom se stišala u Mostaru, sada slijedi čišćenje grada, dezinfikovanje javnih površina, priprema se otvaranje ugostiteljskih objekata, vrtića i škola, tako da će nam spomenuta sredstva biti od velike koristi u ovom trenutku”, kazao je Kordić.

Direktor Doma zdravlja Stari grad Mostar Edin Kapetanović dodao je kako priča o covidu-19 još nije završena.

“Mi smo prvu etapu pandemije u Mostaru uspješno prošli, što ne znači da trebamo prestati raditi, planirati i pripremati se, i u tom svjetlu su i ove današnje aktivnosti. Nadam se da će američka ambasada preko vojnih atašea i dalje pomagati ustanove primarne zdravstvene zaštite u svim dijelovima BiH”, rekao je Kapetanović.

(Fena)