Blog Olivéra Várhelyia, komesara za susjedstvo i proširenje: Uprkos svemu, pandemija COVID-19 učvrstila je veze EU sa Zapadnim Balkanom

U maju je Zagreb, glavni grad Hrvatske, trebao biti domaćin samita Evropske unije i Zapadnog Balkana, na kojem bi lideri, između ostalog, usvojili ekonomski i investicijski plan za region. Taj plan je jedan od tri elementa iz novog pristupa Evropske komisije za region, a izrađen je kao dopuna na ranija dva elementa, tačnije, revidiranu Metodologiju proširenja EU, koju je Komisija predstavila u februaru radi vraćanja kredibiliteta jednoj od najvažnijih politika Unije, te odluku o otvaranju pristupnih pregovora s Albanijom i Sjevernom Makedonijom, koju su čelnici EU-a usvojili u martu zajedno s revidiranom Metodologijom.

Pandemija COVID-19 nije poremetila ovaj pažljivo pripremani plan. Nije promijenila naš cilj, niti ambiciju i odlučnost, što se lako moglo dogoditi. Naime, pandemija je snažno pogodila Evropsku uniju i cijeli kontinent i uzrokovala nezamislive ljudske gubitke. Komisija je poduzela vanredne mjere za podršku i pomoć državama članicama u rješavanju krize, spašavanju života, zaštiti zdravstvenih sistema i ublažavanju socioekonomskih efekata. Istovremeno, Komisija je jasno isticala da se pandemija može pobijediti isključivo kroz globalno djelovanje i rad s partnerima.

Nigdje ovo nije bilo očiglednije kao na Zapadnom Balkanu, regionu u samom srcu Evrope, okruženom sa svih strana državama članicama Unije. Zapadni Balkan je bio prvi region gdje su se ovakva promišljanja pretočila u konkretno djelovanje. Nakon onih teških prvih dana, Komisija je već u drugom dijelu marta poduzela konkretne mjere kako bi pružila podršku svim partnerima u regionu – Albaniji, Bosni i Hercegovini, Kosovu, Crnoj Gori, Sjevernoj Makedoniji i Srbiji. Mjere uključuju podršku za zadovoljavanje hitnih potreba, kao i ekonomski oporavak, a finansijski paket u iznosu od 3,3 milijarde eura bespovratnih sredstava i zajmova je sada neusporediv sa bilo kojim drugim mjerama podrške.

Ovakva nezapamćena solidarnost se tu ne završava. Imajući u vidu njegovu evropsku perspektivu, EU tretira Zapadni Balkan kao povlaštenog partnera kroz omogućen pristup brojnim inicijativama i instrumentima za države članice. Pozvali smo vlade regiona da se pridruže Sporazumu EU za nabavku medicinske opreme, region je izuzet od zahtjeva za izdavanjem prethodne dozvole za izvoz, a zelene transportne trake za lakši prevoz roba proširene su na granice sa i unutar regiona. Regija je povezana s relevantnim zdravstvenim tijelima Unije i zemlje u fazi pregovora moći će koristi pogodnosti iz Fonda solidarnosti EU. Istovremeno, EU cijeni podršku partnera Zapadnog Balkana kroz osiguran medicinski kadar i opremu.

Samit u Zagrebu je sada održan u formatu video konferencije, ali nije otkazan. Ušli smo u ovu krizu zajedno i zajedno ćemo iz nje izaći. Nastavljamo pružati podršku ekonomskom oporavku regiona koji će ujedno partnere približiti Uniji. Naše ekonomije su blisko povezane, a ekonomski i investicijski plan koji je sada pomjeren za drugu polovinu ove godine bit će još i važniji. Plan će imati za cilj poticanje dugoročnog oporavka, modernizaciju ekonomije, poticanje rasta, podršku reformama potrebnim na evropskom putu, a samim tim i započeti sa prevazilaženjem nedostataka u razvoju i brže ostvarivanje pogodnosti za stanovništvo.

Plan će se fokusirati na povezanost, posebno u oblastima transporta i energetike, ali i na ekonomiju u korist ljudi, kao i na digitalnu i zelenu transformaciju. U narednim sedmicama i mjesecima region ima priliku da dodatno nadahne ovaj plan iznošenjem konkretnih planova i ideja i bliskom saradnjom. Regionalna saradnja i dobrosusjedski odnosi uistinu će se pokazati ključnim za ekonomski oporavak. Isto vrijedi i za nastavak reformi, dakle, ne samo usvajanje propisa, već i istinsku provedbu poduzetih mjera. Mora se održati fokus na vladavini prava, funkcionisanju demokratskih institucija i javnoj upravi.

Zajedno ćemo prevazići ovu krizu i iz nje izaći snažniji. Pandemija COVID-19 jasno je potvrdila da je budućnost Zapadnog Balkana u Evropskoj uniji. Ove godine smo napravili važne korake uprkos pandemiji i trebamo ih nastaviti nadograđivati u pravcu istinski ujedinjenog evropskog kontinenta.