Mostarski ugostitelji traže otvaranje kafića od 11. maja

Udruženje ugostitelja grada Mostara uputila je molbu Ministarstvu trgovine, turizma i zaštite okoline Hercegovačko-neretvanskog kantona da im dopusti rad najkasnije do ponedeljka, 11. maja.

“Primorani smo na ovaj način reagovati na vijest da ovo ministarstvo ne namjerava dopustiti rad ugostiteljskih objekata u Mostaru i cijelom HNK-u prije 28. maja, ne navodeći uvjerljive razloge za tu odluku, koja je sve članove Udruženja i korisnike naših usluga bacila u dodatni očaj i beznađe. Bez prihoda smo, a hiljade konobara, kuhara i ostalog osoblja vezanog uz našu djelatnost nije u prilici zaraditi hljeb za sebe i članove svojih porodica”, ističu iz Udruženja ugostitelja.

Od kantonalnih vlasti traži se da preispitaju svoju odluku o zabrani rada ugostiteljskih objekata, te da im se dozvoli rad od 11. maja, kako je učinjeno u Srbiji i Hrvatskoj ili u Republici Srpskoj.

“Smeta nam činjenica da je Ministarstvo izdvojilo našu djelatnost u situaciji u kojoj je već danima pa i sedmicama vidljivo kako se ljudi okupljaju po javnim prostorima s papirnim i plastičnim šoljicama kafe kupljenim po kioscima, benzinskim pumpama ili čudnim šalterima, a koji su se preko noći pojavili samo za ovu priliku”, navode mostarski ugostitelji.

Dodaju kako pozdravljaju omogućivanje rada nekim drugim zanatskim i uslužnim djelatnostima, ali zahtijevaju da se ne zaboravi na ugostiteljsku djelatnost i da se ona ne diskriminiše.

“Svi mi spremni smo poštivati propisane mjere ponašanja i zaštite osoblja i gostiju u vrijeme trajanja epidemije koronavirusa u našem gradu, kantonu, zemlji i cijelom svijetu”, stoji u saopštenju Udruženja ugostitelja grada Mostara.