Pretežno sunčano

Jutros je sunčano na jugu i sjeveru zemlje. Umjerenog naoblačenja ima u zapadnim i centralnim područjima, dok je na istoku Bosne pretežno oblačno vrijeme.

Temperature vazduha izmjerene u 08 sati: Bjelašnica -3 stepena, Drvar 2, Bugojno 4, Bihać, Ivan Sedlo, Jajce i Prijedor 5, Sanski Most, Sarajevo i Sokolac 6, Banja Luka i Tuzla 7, Doboj i Zenica 8, Grude i Stolac 9, Livno i Zvornik 10, Široki Brijeg 11, Bijeljina i Gradačac 12, Trebinje 13, Mostar i Neum 14 stepeni.

Danas pretežno sunčano na jugu i sjeveru zemlje. Prije podne umjerenog naoblačenja biće u zapadnim i centralnim područjima, dok će na istoku Bosne biti pretežno oblačno vrijeme. U drugoj polovini dana, oblačnost će se smanjiti.

Vjetar umjerene jačine sjevernog i sjeverozapadnog smjera.

Najviša dnevna temperatura vazduha većinom između 15 i 20, na jugu i sjeveru zemlje do 22 stepena, saopšteno je iz Federalnog hidrometeorološkog zavoda.

—–

Biometeorološka prognoza

Poboljšanje vremenskih prilika, duži sunčani intervali i porast temperatura tokom dana, pozitivno će djelovati na opštu sliku, a tegobe kod hroničnih bolesnika i meteoropata, trebale bi se umanjiti.

Više svježine tokom jutra i večeri, takođe, će omogućiti mirniji san.

—–

BIHAMK

Saobraća se po pretežno suhom i mjestimično vlažnom kolovozu

Zbog radova na redovnom servisiranju tunela Vis, 25.novembar i Grab na dionici autoputa A-1 Tarčin-Lepenica saobraća se dvosmjerno, suprotnom kolovoznom trakom.

Danas počinju radovi na sanaciji mosta u centru Kladnja (M-18) zbog čega će se preko mosta saobraćati jednom trakom, naizmjenično.

Zbog radova na sanaciji mosta na dionici autoputa A-1 Visoko-Kakanj (kod mjesta Dobrinje), saobraćaj je obustavljen i preusmjerava se dvosmjerno suprotnom kolovoznom trakom.

Zbog sanacionih radova u tunelu Vinac, na magistralnom putu Jajce-Donji Vakuf, saobraćaj je obustavljen i preusmjeren na obilaznicu oko tunela.

Na magistralnom putu Zenica-Nemila (kroz tunel Vranduk) od 05 do 21 sat saobraća se dvosmjerno. Od 21 sat do 00,30 sati vozila se propuštaju naizmjenično, dok je od 00,30 do 05 sati saobraćaj kroz tunel obustavljen. Za vrijeme obustave, vozila do 7,5 tona ukupne mase mogu koristiti obilaznicu kroz naselje Tetovo, a vozila iznad 7,5 tona alternativne pravce Doboj-Šićki Brod- Sarajevo i Žepče-Zavidovići-Olovo-Sarajevo.

Na izlazu iz Doboja (smjer ka autoputu i Derventi) u naselju Bare izvode se sanacioni radovi, zbog čega se u terminu od 07 do 18 sati saobraća usporeno, naizmjeničnim propuštanjem vozila.

Na regionalnom putu Crna Rijeka-Mrkonjić Grad (Bjelajce), zbog aktuelnih radova obustavljen je saobraćaj i preusmjeren na alternativne pravce.

Na graničnim prelazima nema dužih zadržavanja.

U većem dijelu BiH saobraća se po pretežno suhom i mjestimično vlažnom kolovozu, uz slabiji promet vozila.

Vozače molimo da putuju samo u nužnim situacijama i da se pridržavaju mjera zaštite od koronavirusa.

———————————————-

Na području RS-a potpuna zabrana kretanja na snazi je svakodnevno u vremenu od 22 do 05 sati.

Ulazak u BiH nije dozvoljen stranim državljanima, a izuzetak su određene kategorije ljudi (zdravstveni radnici, lica kojima je potrebno liječenje, prekograničnih radnika, službi i timova civilne zaštite, pripadnika snaga NATO-a i drugih zemalja partnerstva za mir, kao i NATO štaba u BiH, osoba s boravkom u BiH, osoba koje su u tranzitu kroz BiH bez zadržavanja i osoba koje imaju izdatu dozvolu od Vijeća ministara).

Privremeno su zatvoreni svi granični prelazi za pogranični saobraćaj između Hrvatske i Bosne i Hercegovine.

Ulazak u Hrvatsku i Crnu Goru dozvoljen je samo njihovim državljanima, strancima koji imaju prijavljen boravak i vozačima teretnih vozila.

Srbija je zatvorila granične prelaze prema BiH za sve prelaske, izuzev za robni promet koji se odvija preko prelaza: Karakaj, Vardište i Rača, saopšteno je iz BIHAMK-a.

R. K.

(NovaSloboda.ba)