Srbija ukinula vanredno stanje zbog covida-19

Skupština Srbije kasno simnoć usvojila je odluku o ukidanju vanrednog stanja uvedenog 15. marta zbog pandemije koronavirusa i proglasila da donesene mjere mogu prestati prije objavljivanja u Službenom glasniku, a četzvrtak ujutro u pet prestao je i posljednji policijski sat..

Parlament je retroaktivno potvrdio sve uredbe Vlade koje su tokom vanrednog stanja donijete uz supotpis predsjednika države, navodi Hina.

“Mislim da svi trebamo uživati u našem ogromnom uspjehu. Ovo je pobjeda svih nas za koju ne možemo reći da je konačna, ali je sad vrijeme da se borimo za ekonomiju, oporavak privrede. Mislim da smo zajedno napravili dobar posao i ima razloga da se ponosimo”, rekla je premijerka Ana Brnabić u završnoj riječi prije glasanja o usvajanju odluke kojom je parlament potvrdio ukidanje vanrednog stanja.

Brnabić je istakla da su se ukidanjem vanrednog stanja stekli i uslovi za održavanje izbora i da oni nisu upitni, niti ima potrebe za polemikom i licitiranjem s datumima.

Na ranijem sastanku predsjednika Srbije, Vlade i Skupštine sa strankama iz vladajuće koalicije i opozicionim strankama koje žele izići na izbore, odlučeno je da će parlamentarni, lokalni i pokrajinski izbori u Srbiji biti održani 21. juna.

Izborne komisije će 11. maja donijeti rješenja o nastavljanju provođenja izbornih radnji i predizborne kampanje.

Opoziciona koalicija Savez za Srbiju, koja okuplja nekoliko vodećih opozicionih stranaka, ostala je ustrajna u odluci da bojkotuje izbore.

Ranije juče,premijerka Srbije istakla je, obrazlažući pred poslanicima razloge za ukidanje vanrednog stanja, da je Srbija ispunila šest ključnih uslova Svjetske zdravstvene organizacije.

Brnabić je istakla kako Srbija više od sedam dana ima manje od pet posto zaraženih koronavirusom u odnosu na ukupno testirane, što je ocijenila “najvažnijim uslovom” za ukidanje vanrednog stanja.

“Taj uslov je ispunjen zahvaljujući svim restriktivnim mjerama, disciplini, zalaganju zdravstvenih radnika i svih ostalih. Imamo taj osnovni uslov ispunjen”, rekla je Brnabić obrazlažući Prijedlog odluke o ukidanju vanrednog stanja.

U danu formalnog ukidanja vanrednog stanja zbog pandemije covida-19, službena statistika pokazuje više od 200 umrlih, te blizu 10.000 zaraženih koronavirusom od početka epidemije 6. marta.

Prema podacima za posljednja 24 sata, potvrđeno je još 114 novozaraženih koronavirusom, što je ukupno 9.791 slučaj. Do sada su preminule 203 osobe.

Stopa smrtnosti je 2,07 posto, od infekcije covida-19 oporavio se 1.971 pacijent, a od proglašenja epidemije testirane su 117.474 osobe.

Nastavljen je povećan broj testiranja – u posljednja 24 sata napravljena su 6.194 testa, a postotak novozaraženih je već sedmi dan ispod pet posto u odnosu na broj testiranih – u posljednja 24 sata je 1,8 posto.

U covid bolnicama je trenutno je na liječenju 1.750 osoba, od kojih je 48 na respiratoru.

Epidemiolozi iz Kriznog štaba insistiraju da, bez obzira na najavljeno ukidanje vanrednog stanja, osnovna preventivna mjera i dalje ostaje izbjegavanje kontakata i poštivanje fizičke distance.

Epidemiolog Predrag Kon ustvrdio je kako nije bilo dilema da li je trebalo uvesti vanredno stanje, jer je to “omogućilo upotrebu vojske i policije zbog efikasnosti primjene mjera”, naglasivši da sve redukovane mjere prevencije i aktivan epidemiološki nadzor i dalje ostaju na snazi.

(Fena)