Za mir i spokoj u srcima ljudi

Utisak vara: Otkazana je tradicionalna svečanost cvjetanja, beharanja trešnje u Teltowu kod Berlina.

Ove godine neće biti štandova na pijaci, uzduž “Alee der Blüten”, Aleje trešanja”, uz nekadašnju graničnu prugu, neće biti spektakla na pozornici, kao ni “Cosplay-Dorfa”, sela u kome se učesnici oblače kao likovi iz filmova, knjiga ili video igara japanskog žanra. Otkazan je i nastup berlinskih alpskih trubača.

Ipak, mnogi stanovnici Brandenburga ovih dana dolaze da se dive sjaju u roza boji i da dočekaju proljeće.

Japanci beharanje trešnje  nazivaju “sakura”. Za njih je to simbol ljepote i prolaznosti.

Beharanje se u Japanu lagano širi, od suptropskog juga zemlje, pa sve do hladnog umjerenog sjevera. Japanski mediji svake godine opširno izvještavaju o tome.

Ovog proljeća, iz domovine behara, zbog širenje koronavirusa, dominiraju uglavnom lošije vijesti.

Kampanja Sakura, kojom je jedna tanošnja tv stanica nekada prikupljala donacije za sadnju “Avenije trešanja” u Berlinu i oko njega, nakon ponovnog ujedinjenja Njemačke, bila je namijenjena donošenju “mira i spokoja u srcima ljudi”.

Moto, koji se danas čini važnijim nego ikad.

Na slici:

More behara

Stablo japanske trešnje pripada botaničkoj porodici porodice ruža. Plodovi su manji od jednog centimetra i nimalo spektakularni.

Poklon sa dalekog istoka

Oko 1.100 stabala je zasaženo na Avenije trešanja u Teltowu. To je postignuto donacijama koje je jedna japanska TV stanica prikupila od svojih gledalaca, nakon pada Berlinskog zida

Poklon iz daleka

Većina šetača i selfie fotografa poštuje pravila takozvanog „novog normalnog“. Posljednjih godina, na godišnji festival dolazilo bi oko 10.000 posjetilaca

(focus)

Z. N.

(NovaSloboda.ba)